Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα από την εποχή του παραμυθιού «Χίλιες και μία Νύχτες»



Ένα από τα νομίσματα που βρέθηκαν από την αρχαιολογική ομάδα αποδείχθηκε ότι είναι ένα δηνάριο από τη βασιλεία του Χαλίφ Χαρούν αλ Ράσιντ, του θρυλικού κυβερνήτη Abbasid που αναφέρεται στις «Χίλιες και μία νύχτες».

Μια κανάτα γεμάτη από χρυσά νομίσματα 1.200 ετών ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μια ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων που εργάζονταν σε ανασκαφή στην πόλη Yavne, αναφέρουν τα δημοσιεύματα της Jerusalem Post, επικαλούμενα την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων (IAA).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακάλυψη έγινε «λίγο πριν» το φεστιβάλ Χάνουκα, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή πριν από την κατασκευή μιας νέας γειτονιάς.

«Ήμουν στη μέση της καταγραφής ενός μεγάλου αριθμού αντικειμένων που βρήκαμε κατά τις ανασκαφές, όταν ξαφνικά άκουσα κραυγές χαράς», δήλωσε ο Liat Nadav-Ziv, συν-διευθυντής της ανασκαφής.

«Έτρεξα προς τη φωνή και έβλεπα τον Marc Molkondov, έναν παλαίμαχο αρχαιολόγο της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, που με πλησίαζε με ενθουσιασμό, τον ακολουθούσαμε γρήγορα στον τομέα που μας είπε και μας εξέπληξε η θέα του θησαυρού».

Όπως εξήγησε ο εμπειρογνώμονας για τα κέρματα του IAA Ρόμπερτ Κουλ, τα νομίσματα προφανώς χρονολογούνται στον 9ο αιώνα μ.Χ., με ένα από αυτά να είναι ένα δηνάριο από την εποχή του Χαλίφ Χαρούν του Ρασίντ, ο οποίος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίζεται στη συλλογή των λαϊκών παραμυθιών της Μέσης Ανατολής, γνωστά ως «Χίλιες και μία νύχτες» ή «Αραβικές νύχτες».

«Ο θησαυρός περιλαμβάνει επίσης νομίσματα που σπάνια βρίσκονται στο Ισραήλ», παρατήρησε ο Κουλ

«Αυτά είναι τα χρυσά δηνάρια που εκδίδονται από τη δυναστεία των Αγλαβίδων που κυβέρνησαν στη Βόρεια Αφρική, στην περιοχή της σύγχρονης Τυνησίας, για λογαριασμό του χαλιφάτου Abbasid με κέντρο την Βαγδάτη».

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο περιελάμβαναν «μια μεγάλη ποσότητα κεραμικών κλιβάνων» που φαινόταν να φτιάχνουν δοχεία και κύπελλα, με αποτέλεσμα οι αρχαιολόγοι να υποψιάζονται ότι η κανάτα με τα κέρματα χρησιμοποιήθηκε από τον αγγειοπλάστη που είχε αυτά τα αντικείμενα για να αποθηκεύσει τις αποταμιεύσεις του.

Πηγή: sputniknews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρκος Αυρήλιος - Αποφθέγματα

Τάσος Λειβαδίτης - Οι Τρεις

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Παιανία

Οι γνωστοί-άγνωστοι του ελληνικού κινηματογράφου

Ο μύθος της Νιόβης

Πώς βγήκε η φράση Θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;