Σάτυρος - Περί χαρακτήρων (άσωτοι)


Ο Σάτυρος αυτός, ο οποίος πρέπει ίσως να ταυτιστεί με τον γραμματικό και περιπατητικό φιλόσοφο από την Κάλλατι του Πόντου, έκανε στο έργο αυτό λόγο για διάσημους ασώτους της αρχαιότητας. Έδρασε στα χρόνια του Πτολεμαίου ΄Δ του Φιλοπάτορα (221 - 205 π.Χ.). Συνέγραψε βίους ποιητών και φιλοσόφων, από τους οποίους ο βίος του Ευριπίδη σώζεται σε πάπυρο της Οξυρρύγχου. Από το έργο του αυτό άντλησε και ο Διογένης ο Λαέρτιος. Το μοναδικό απόσπασμα από το έργο Περί χαρακτήρων του Σατύρου που ακολουθεί, διασώζει ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές. 

Όπως είχε πει (για τους ασώτους) ο Σάτυρος στο έργο του Περί χαρακτήρων:αφανίζουν τα χωράφια τους, λεηλατούν το σπίτι τους, πουλούν σαν λάφυρα τα υπάρχοντά τους, έχοντας στο μυαλό τους όχι τι έχει δαπανηθεί αλλά τι θα δαπανηθεί, όχι τι θα τους απομείνει αλλά τι δεν θα τους απομείνει, ξοδεύοντας ήδη στα νιάτα τους τα εφόδια των γηρατειών, απολαμβάνοντας την εταίρα και όχι τους φίλους, το κρασί και όχι τους συμπότες τους.

Πηγή: Αθήναιος, Δειπνοσοφιστών Δ, Εκδόσεις Κάκτος, Θεόφραστος Χαρακτήρες - Αρίστων ο Κείος Για την αλαζονεία - Σάτυρος Περί χαρακτήρων, Εκδόσεις Εξάντας 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρκος Αυρήλιος - Αποφθέγματα

Κ.Π.Καβάφης - Καλός και Κακός Καιρός

Οι στοές της Αριστοτέλους

Παροιμίες για τον Ιανουάριο

Κλεοπάτρα - Η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου

Αναστάσιος Αλεβίζος (Τάσσος)