24 Αυγούστου 79 μ.Χ. - Ερκουλάνουμ, Η άγνωστη, δεύτερη Πομπηία



Τα λιθόστρωτα σοκάκια του Ερκουλάνουμ

Τα ερείπια της Πομπηίας είναι παγκοσμίως γνωστά, με εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως. Σχετικά λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως την ημέρα που εξερράγη ο Βεζούβιος κατέστρεψε και μια άλλη πόλη, το διπλανό Herculaneum. Τα ερείπια της τελευταίας, εξαιρετικά καλά διατηρημένα, μας δείχνουν ότι κάποτε ήταν κι αυτή ευημερούσα πόλη.

Οι κάτοικοι λάτρευαν πάνω απ’ όλα τον Ηρακλή, ο οποίος πίστευαν πως ήταν ο ιδρυτής τόσο της πόλης τους, όσο και του διπλανού Βεζούβιου. Άλλες σημαντικές θεότητες που λατρεύονταν εκεί, ήταν η Αφροδίτη και ο Απόλλωνας.

Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, το Ερκουλάνουμ (Ηράκλειο) ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, όταν επέστρεφε από τη χώρα των Ιβήρων. Το Ερκουλάνουμ ήταν πλουσιότερη πόλη από την ξακουστή Πομπηία, και διέθετε όμορφα σπίτια με πολύ πιο πλούσια χρήση χρωματιστών μαρμάρων επένδυσης. Πλούσιο θέρετρο για τους εύπορους πατρικίους της Ρώμης και της Καμπανίας, έτυχε δυστυχώς της ίδιας τραγικής μοίρας μ’ εκείνη της Πομπηίας, αφού τη νύχτα της 24ης Αυγούστου του 79 μ.Χ. θάφτηκε κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής λάβας, από την τρομερή έκρηξη του Βεζούβιου.




Τα ερείπια του Ερκουλάνουμ

Ενώ η Πομπηία θάφτηκε γρήγορα από ένα πέπλο δηλητηριώδους τέφρας, το Ερκουλάνουμ καταστράφηκε περισσότερο από δώδεκα ώρες αργότερα, όταν το σύννεφο που προέκυψε από την έκρηξη άρχισε σιγά-σιγά να καθιζάνει, ρίχνοντας κάτω μεγάλη ποσότητα αποπνικτικής τέφρας, ελαφρόπετρα και ηφαιστειακά αέρια με ταχύτητα που έφτανε κάπου στα ενενήντα χιλιόμετρα ανά ώρα.

Τα απόβλητα του ηφαιστείου που έπεσαν στο Ερκουλάνουμ, έφτασαν στην ανθηρή πόλη μέσα σε πέντε λεπτά της ώρας με θερμοκρασίες που ίσως ξεπερνούσαν και τους 760 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι ολόκληρη η πόλη καταστράφηκε γρήγορα και ολοκληρωτικά και θάφτηκε κάτω από λάβα και τέφρα πάχους περίπου είκοσι μέτρων, μέσα σε λίγες ώρες. Αν και τα ερείπια της Πομπηίας, όμως, είναι περισσότερο δημοφιλή, εκείνα του Ερκουλάνουμ είναι καλύτερα διατηρημένα.




Σπίτι στο Ερκουλάνουμ

Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο ξεκίνησαν το 1709,από τους εργάτες που έσκαβαν με σκοπό την κατασκευή ενός πηγαδιού, αλλά συνεχίστηκαν πιο συστηματικά το 1927. Στο μεταξύ όμως, μια καινούργια πόλη, η Ρέζινα, είχε ανοικοδομηθεί στη θέση του αρχαίου οικισμού. Παρ’ όλα αυτά, η αρχαιολογική σκαπάνη εργάστηκε πυρετωδώς και έφερε σταδιακά στο φως αρκετές κατοικίες με εξαίσια ψηφιδωτά και όμορφες τοιχογραφίες, θέρμες, παλαίστρες, πλακοστρωμένους δρόμους και δημόσια κτίρια. Τα τελευταία χρόνια εντελώς αναπάντεχα ανακαλύφτηκε μεγάλος αριθμός σκελετών κατά μήκος της ακτής, δεδομένου ότι όλοι πίστευαν μέχρι τότε ότι η πόλη είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους της



Σπίτι στο Ερκουλάνουμ

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό θησαυρό που διατηρήθηκε για αιώνες σε καλή κατάσταση κάτω από το περίβλημα της λάσπης.




Το αίθριο παραθαλάσσιας οικίας στο Ερκουλάνουμ

24 Αυγούστου 79 μ.Χ. - Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας

Πομπηία - Ίχνη ζωής πριν την καταστροφή, Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Πηγή: ethnos.gr, efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Νίκος Καζαντζάκης - Πάλι τα ίδια λοιπόν, γέροντά μου; Πάλι πλούσιοι και φτωχοί;

Αποφθέγματα Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Αποφθέγματα

Νίκος Ξυλούρης - Αποφθέγματα

Μ. Καραγάτσης - Αποφθέγματα