1918 - 2018: 100 Χρόνια ΚΚΕ, Οι ημερομηνίες σταθμοί: Η ίδρυση του ΚΚΕ. Περίοδος μεταπολεμικής επαναστατικής ανόδου.


1918
17 Νοεμβρίου
Στις 17-23 του Νοέμβρη συνέρχεται στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το Α’ Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ. Η ίδρυση του ΣΕΚΕ δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Ηταν συνέπεια μιας μακρόχρονης πορείας που ακολούθησε το εργατικό και το σοσιαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Ηταν το νομοτελειακό αποτέλεσμα της κοινωνικής εξέλιξης, ο ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και της συνένωσής του με τις ιδέες του σοσιαλισμού.

Δεκέμβρης 

Οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του ΣΕΚΕ.

1919

6 Γενάρη. 


Στο θέατρο «Διονύσια» της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας πραγματοποιεί την πρώτη του δημόσια συγκέντρωση, μετά το ιδρυτικό του συνέδριο (17-23) του Νοέμβρη 1918.

1 Μαϊου
Στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς, δίπλα στα συνθήματα για αύξηση των μισθών, ασφάλιση και καθιέρωση του 8ώρου, αντηχούν τα συνθήματα για την αναγνώριση της Σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία και την ανάκληση των ελληνικών στρατευμάτων που μετείχαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση για την κατάπνιξη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.
Το ΣΕΚΕ, με ανακοίνωσή του στις 6/5, κατήγγειλε τα στρατοκρατικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Βενιζέλου στην Αθήνα και τον Πειραιά προκειμένου να εμποδιστούν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των εργαζομένων.

23 Νοεμβρίου

Το ΣΕΚΕ απηύθυνε διαμαρτυρία στην κυβέρνηση για τις διώξεις της εργατικής τάξης και των στελεχών του κόμματος.

1920

18 Απριλίου 


Δεύτερο συνέδριο του ΣΕΚΕ. Ο τίτλος του κόμματος συμπληρώνεται ως εξής ¨Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας (Κομμουνιστικόν)¨. Αποφασίζεται η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Οκτώβρης

Το ΣΕΚΕ οργανώνει προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα που μετατρέπεται σε μεγάλη διαδήλωση με κύριο σύνθημα «Κάτω ο πόλεμος» και με την παρουσία 50.000 κόσμου. Είναι οι εκλογές εκείνες που έδωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους αντιβενιζελικούς, που όμως εξαπάτησαν το λαό με την υπόσχεση ότι θα τερματίσουν τον πόλεμο (Μικρασιατικό).

27 Οκτωβρίου

Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ.

14 Νοεμβρίου

Βουλευτικές εκλογές. Το ΣΕ(Κ)ΚΕ συγκεντρώνει πάνω από 50000 ψήφους αλλά λόγο του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή.

1921

Γενάρης


Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, μηνιάτικου πολιτικοθεωρητικού οργάνου του κόμματος.

Φλεβάρης

Μαζικό συλλαλητήριο στη Δράμα με κύριο σύνθημα «Κάτω ο πόλεμος». Γίνονται συγκρούσεις με την χωροφυλακή που διαλύει βίαια τη διαδήλωση.

28 Φεβρουαρίου

Στο Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ)κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και κτυπά τους εργαζομένους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

6 Μαρτίου

Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 14/3 παρά την κήρυξη επιστράτευσης των σιδηροδρομικών. Συλλαμβάνονται 1.500 απεργοί, 580 στέλνονται στο Μικρασιατικό Μέτωπο ενώ 38 καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα.

Μάιος

Στο στρατοδικείο της Αθήνας διεξάγεται δίκη κατά του διευθυντή του Ριζοσπάστη για την αντιπολεμική προπαγάνδα της εφημερίδας. Το στρατοδικείο απαλλάσει τον κατηγορούμενο.

1922

22 Φλεβάρη

Η ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ) απηύθυνε προκήρυξη προς τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας στην οποία αναφέρεται ότι «μόνο το Κόμμα μας είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι ο Μικρασιατικός Πόλεμος είναι καταδικασμένος από τον Ελληνικό λαό και η συνέχισίς του πρόκειται να αποβεί εις καταστροφήν ολοκλήρου της χώρας …. Το Κόμμα μας διακηρύσσει, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίσιν παρά μόνον η κατάπαυσις του πολέμου και η άμεσος ειρήνη.

15 Ιουλίου

Συνελήφθηκε για αντιπολεμική δράση ο διευθυντής του Ριζοσπάστη Γ.Πετσόπουλος και κλείστηκε στις φυλακές Συγγρού.

19 Ιουλίου

Συνελήφθηκε η ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ) και κλείστηκε στις φυλακές Συγγρού. Βασιλιάς και κυβέρνηση με την αντικομμουνιστική εκστρατεία προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό και να αποσείσουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την Μικρασιατική εκστρατεία.

Σεπτέμβρης

Το ΣΕΚΕ(Κ) με αλλεπάλληλες προκηρύξεις και εκκλήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη στιγμάτισαν τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής καταστροφής και ζήτησαν αποστράτευση, γενική αμνηστεία, αποζημίωση των θυμάτων του πολέμου και βαριά φορολογία στους εκμεταλλευτές του λαού που πλούτισαν από τον πόλεμο.

28 Νοεμβρίου
Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σε αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή και όρισε ως δημοσιογραφικό της όργανο την εφημερίδα «Νεολαία».

1923

16 Δεκεμβρίου


Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Με τα φιλομοναρχικά κόμματα να απέχουν, η βενιζελική αστική παράταξη κερδίζει τη συντριπτική πλειοψηφία. Το ΣΕΚΕ (Κ) συγκεντρώνει 18.000 ψήφους.

1924

1 Μαϊου


Παρά την απαγόρευση από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (του λεγόμενου και «Πατέρα της Δημοκρατίας»), οι εργάτες της Αθήναςκαι του Πειραιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΕΚΕ(Κ) πραγματοποιώντας μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.
Στρατός και αστυνομία επιτίθενται στους απεργούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης και να τραυματιστούν 12. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».

3 Αυγούστου

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων.

17 Αυγούστου

Η κυβέρνηση απαγορεύει αντιπολεμική συγκέντρωση του ΣΕΚΕ (Κ), κινητοποιεί αστυνομία και στρατό στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ διενεργεί και αθρόες προληπτικές συλλήψεις.

26 Νοεμβρίου

Πραγματοποιείται το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).
Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.


Πηγή: 902.gr, 100 Χρόνια Αγώνων και Θυσιών του ΚΚΕ, Έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο φονικός καύσωνας του 1987

Σύναξη της Παναγίας της Δραπανιώτισσας

Σαν Σήμερα 11 Ιουλίου

Ρακίνας - Φαίδρα

Σαν Σήμερα 8 Μαρτίου

Άγιος Αυγουστίνος Ιππώνος: Αποφθέγματα