30 Απριλίου 1954 - Ο σεισμός των Σοφάδων Καρδίτσας


Στις 30 Απριλίου 1954 σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Ευρυτανίας.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα προκλήθηκε από το ρήγμα των Σοφάδων το οποίο έχει μήκος 52 χιλ. και είχε επίκεντρο τη θέση Κομμένο Τζαμί 3 χλμ. κοντά στο σημερινό Νέο Μοναστήρι.

25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28.673 κτίρια υπέστησαν βλάβες (6.599 καταστράφηκαν, 9.154 υπέστησαν σοβαρές βλάβες και 12.920 ελαφρές). Στο νομό Καρδίτσας, η πόλη των Σοφάδων καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ τα χωριά  Πασχαλίτσα, Νέο Ικόνιο, Ασημοχώρι, Φύλλο, Γραμματικό, Οθωμανικό  κ.α. υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Εξαιρετικά μεγάλες ζημιές κατέγραψαν επίσης και η πόλη της Καρδίτσας αλλά και τα γειτονικά Φάρσαλα. Στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα (τις δυο μεγαλύτερες πόλεις στην επικεντρική περιοχή), καταστράφηκαν το 32 και 18 % (αντιστοίχως) των κτισμάτων. Στις Σοφάδες, οι απώλειες σε κτίρια ξεπέρασαν το 90%.

Παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης (στην πεδιάδα της Καρδίτσας και την πεδιάδα της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, ακόμα δε και στον Βόλο, σε απόσταση 50 χλμ προς Α), υδρογεωλογικές μεταβολές και διαρρήξεις εδάφους. Η σημαντικότερη ζώνη εδαφικών διαρρήξεων ήταν αυτή στην Εκκάρα, η οποία είχε μήκος 5 km και διεύθυνση ΒΒΔ, με πτώση του ανατολικού τμήματος κατά 30-70 cm. Η διάρρηξη αυτή έκοψε τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία, λόγω συνεχιζόμενων (αργών) μετατοπίσεων μετά το σεισμό, χρειαζόταν επισκευές επί μία εβδομάδα μετά το σεισμό. Η σιδηροδρομική γραμμή κόπηκε επίσης στις Βελεσιώτες από μικρότερη διάρρηξη διεύθυνσης Α-Δ.

Ο μεγαλύτερος προσεισμός έγινε στις 25 Απριλίου και ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός έγινε στις 4 Μαΐου και είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σεισμό ως έναν από τους πέντε μεγαλύτερους της τελευταίας εκατονταετίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασίλης Ρώτας: Το Χριστινάκι

Διογένης ο Κυνικός - Λύχνου σβεσθέντος, πάσα γυνή Λαϊς

Η ταυτότητα της ημέρας

Μύθοι του Αισώπου - 59. Η γυναίκα και η κότα

Λορέντζος Μαβίλης - Στην Πατρίδα

Ότι είναι αληθινό και αυθεντικό, αντέχει και στο χρόνο και σε κάθε καιρό.