Σαν Σήμερα 1 Μαρτίου


86 π.Χ.: Ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας, επικεφαλής των ρωμαϊκών λεγεώνων, εισέρχεται στην Αθήνα και ανατρέπει τον τύραννο Αριστίωνα, τον οποίο υποστήριζε ο βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ’.

350: Ο Βετράνιος αυτοανακηρύσσεται Καίσαρας κατόπιν προτροπής της Κωνσταντίνας, αδελφής του Κωνστάντιου Β'.

1562: Δεκάδες Ουγενότοι σφαγιάζονται από Καθολικούς στο Βασί της Γαλλίας, σηματοδοτώντας την έναρξη των Γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων.

1565: Ιδρύεται το Ρίο ντε Τζανέιρο.

1796: Η Βαταβική Δημοκρατία εθνικοποιεί την Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1803: Το Οχάιο γίνεται η 17η πολιτεία των ΗΠΑ.

1811: Ο διοικητής της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή Πασάς σκοτώνει τους ηγέτες της δυναστείας των Μαμελούκων.

1810: Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα που διορίζει Συνήγορο του Πολίτη.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στη Γαλλία από την εξορία του στην Έλβα.

1862: Ο Κυβερνητικός Στρατός καταστέλλει με αιματηρό τρόπο την εξέγερση που εκδηλώθηκε στο Ναύπλιο και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου κατά του Όθωνα (Ναυπλιακή Επανάσταση).

1867: Η Νεμπράσκα γίνεται η 37η πολιτεία των ΗΠΑ. Το Λάνκαστερ μετονομάζεται σε Λίνκολν και γίνεται πρωτεύουσα της πολιτείας.

1918: Η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει συνθήκη φιλίας και αδελφοσύνης με την επαναστατική κυβέρνηση της Φιλανδίας, όπου από τις 27/1/1918 έχει ξεσπάσει σοσιαλιστική επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος. Μία εβδομάδα μετά, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Φιλανδία συνάπτουν με τη σειρά τους εμπορική και στρατιωτική συμφωνία με τη Γερμανία.

1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου 1923 ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του στη Γερμανία.

1935: Αποτυγχάνει το κίνημα της «1ης Μάρτη».  

Ξεσπά το αποτυχημένο βενιζελοπλαστηρικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) για την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη.

Σε μια από τις δίκες που ακολούθησαν δικάστηκαν οι Στέφανος Σαράφης (τότε συνταγματάρχης), ο Ιωάννης Τσιγάντες, ο Λεωνίδας Σπαής, κ.α. Ο Στυλιανός Βολάνης (ίλαρχος) καταδικάστηκε σε θάνατο, ενώ εκτελέστηκαν οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διαφεύγει στην Ιταλία.

1936: Κηρύσσεται παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα με αιτήματα: τρίτη εξεταστική περίοδο, την κατάργηση του φύλλου ποιότητας, συσσίτιο, ασυλία, κλπ. Ακολουθούν σκληροί αγώνες και αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Κατά τις συγκρούσεις αυτές, ένας φοιτητής σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν. Παρά την καταστολή και τη σφοδρότητα των συγκρούσεων ο αγώνας των φοιτητών κράτησε 25 μέρες, προκαλώντας κύμα αλληλεγγύης από τους μαθητές των γυμνασίων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Τελικά Πρυτανεία και κυβέρνηση υποχωρούν και η απεργία λύεται ύστερα από ρητές υποσχέσεις ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των φοιτητών.

1936: Ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ το φράγμα Χούβερ.

1938: Ιδρύεται από τον κορεάτη επιχειρηματία Λι Μπιούνγκ-τσουλ η Samsung (τρία αστέρια στα κορεάτικα). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές παγκοδμίως με δραστηριότητα σε πολλούς τομείς (ναυπηγήσεις, ασφάλειες, ηλεκτρονικά κ.α).

1941: Η Βουλγαρία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, συντασσόμενη με τις δυνάμεις του Άξονα.

1943: Στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές-αγωνιστές από το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας.

1944: Ο Κόκκινος Στρατός διώχνει τους τελευταίους Γερμανούς στρατιώτες από τα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης.

1946: Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1-8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη λαμβάνοντας το 71% των ψήφων.

Ο κομμουνιστής Μήτσος Παπαρήγας (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΕ. Στη Διοίκηση αναδείχθηκαν επίσης οι Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραπατζής, Στ. Μαστρογιαννάκος, Δ. Στρατής και Ι. Καλομοίρης.

1947: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το βέλγο, Καμίγ Γκιτ.

1948: Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη, όταν ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμητών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Στρατιωτικών στις 29/2 τα θύματα ήταν 17 νεκροί και 61 τραυματίες, όλοι «επικίνδυνοι κομμουνισταί»…Η εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Εξόρμηση», κάνει λόγο για «έγκλημα (που) ξεπερνάει σε αγριότητα και τα χιτλερικά εγκλήματα».

Ωστόσο, την επόμενη μέρα (1/3) πραγματοποιήθηκε νέο δολοφονικό πογκρόμ, ακόμα πιο φρικιαστικό, πιο εξοντωτικό και πιο ανελέητο από το προηγούμενο: Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των κρατουμένων. Κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών!

Ο γιατρός του Α' τάγματος Λ. Γεωργιλάκος, πολλά χρόνια αργότερα, βεβαίωσε ότι ο ίδιος πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού Μ. Βονταμίτης, πριν πεθάνει, σε μαρτυρία του, κάνει λόγο για 350 νεκρούς που τους μετέφερε με δρομολόγια μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερονήσι Σαν Τζιόρτζιο, όπου «παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας»...

1949: Συνέρχεται στο Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), 1-3/3/1949.

Σε αυτή μετείχαν 325 γυναίκες αντιπρόσωποι, καθώς και οι εκπρόσωποι 7 αδελφών γυναικείων οργανώσεων (Πολωνίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας). Η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος της χώρας μας.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης, κρατώντας ένα γαρύφαλλο όπως κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της δίκης, ακούει τον πρόεδρο του στρατοδικείου να ανακοινώνει ότι μαζί με επτά συντρόφους του (Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος, Τάκης Λαζαρίδης, Χαρίλαος Τουλιάτος, Μιλτιάδης Μπισμπιάνος και Έλλη Ιωαννίδου) καταδικάζεται σε θάνατο.

Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με το νόμο 375/1936 («για κατασκοπία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Από αυτούς οι 4 εκτελέστηκαν στις 30/3 (Μπελογιάννης, Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης)

1953: Ο Ιωσήφ Στάλιν καταρρέει όταν τον χτυπά εγκεφαλικό. Τέσσερις μέρες αργότερα θα πεθάνει.

1958: Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός, που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1959: Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα.

1959: Επιστρέφει στην Κύπρο ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά από τρία χρόνια εξορίας στις Σεϋχέλλες από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό.

1963: Αποφασίζεται η επιβολή προστίμου στους βουλευτές, που θα απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις της ελληνικής Βουλής.

1966: Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Venera 3» προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο, που επισκέπτεται άλλον πλανήτη.

1973: Το άλμπουμ των Pink Floyd, «The Dark Side Of The Moon», κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Θα παραμείνει στα charts επί 740 εβδομάδες.

1988: Ο βιομήχανος, Αλέξανδρος Αθανασιάδης - Μποδοσάκης, δολοφονείται με πιστόλι στη λεωφόρο Κηφισίας από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

1992: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει την συγχώνευση σε ενιαίο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού. Ο γραμματέας του κινήματος Άκης Τσοχατζόπουλος αποδοκιμάζει τον κ. Πάγκαλο. Απορριπτικός και ο ΣΥΝ δια του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

2000: Η συνεχής πτώση του γενικού δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Οι μικροεπενδυτές χάνουν πολλά δισεκατομμύρια, καθώς οι περισσότεροι δανείζονταν χρήματα για την αγορά των μετοχών όταν ο δείκτης ήταν ακόμη ψηλά.

2002: «Αντίο» λένε οι Έλληνες στη δραχμή, καθώς το ευρώ είναι πια το μοναδικό νόμισμα της χώρας. Η δραχμή, πλέον, περνά στην ιστορία και παύει οριστικά η κυκλοφορία της στην ελληνική επικράτεια.

2006: Ανοίγει ο δρόμος για την αποτέφρωση των νεκρών και στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής διακομματικής τροπολογίας. Η ψηφισθείσα διάταξη προβλέπει κατ’ αρχάς ότι μπορεί να γίνει αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών, των οποίων οι θρησκευτικές πεποιθήσεις την επιτρέπουν. Δεν αποκλείει όμως και τους χριστιανούς ορθοδόξους, κατά παρέκκλιση της εκκλησιαστικής παράδοσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τελείται εξόδιος ακολουθία.

2007: Τυφώνες χτυπούν το Βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και σκοτώνουν τουλάχιστον 20 άτομα, οκτώ από αυτά παιδιά.

2007: Ξεσπά η υπόθεση των δομημένων ομολόγων, με «θύματα» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γεννήσεις

1105 - Αλφόνσος Ζ', βασιλιάς της Καστίλης και τού Λεόν

1432 - Ισαβέλλα της Κοΐμπρα, βασίλισσα της Πορτογαλίας

1445 - Σάντρο Μποττιτσέλλι, Ιταλός ζωγράφος (Θαν. 17/5/1510)

1456 - Βλαδίσλαος Β', βασιλιάς της Ουγγαρίας

1683 - Τσανγκιάνγκ Γκιάτσο, 6ος Δαλάι Λάμα

1683 - Καρολίνα του Άνσμπαχ, βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας

1798 - Γρηγόριος ΣΤ', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1810 - Φρεντερίκ Σοπέν, Πολωνός συνθέτης (Θαν. 17/10/1849)


1842 - Νικόλαος Γύζης, Έλληνας ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του «ακαδημαϊκού ρεαλισμού» του ύστερου 19ου αιώνα, του συντηρητικού εικαστικού κινήματος γνωστού και ως «Σχολή του Μονάχου». Έργα του: «Γιάντες», «Τα αρραβωνιάσματα», «Το κρυφό σχολειό», κ.α. (Θαν. 4/1/1901)

1870 - Ευγένιος Αντωνιάδης, Έλληνας αστρονόμος, ο οποίος συνέταξε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το όνομά του φέρει ένας κρατήρας του Άρη και της Σελήνης

1886 - Όσκαρ Κοκόσκα, Αυστριακός ζωγράφος και ποιητής

1892 - Ρυουνοσούκε Ακουταγκάβα, Ιάπωνας συγγραφέας

1896 - Δημήτρης Μητρόπουλος, Έλληνας διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης

1903 - Γιώργος Ζογγολόπουλος, Έλληνας γλύπτης

1910 - Ντέιβιντ Νίβεν, Άγγλος ηθοποιός

1911 - Ντον ΝταΓκράντι, Αμερικανός σεναριογράφος

1917 - Ρόμπερτ Λόουελ, Αμερικανός ποιητής

1922 - Γιτζάκ Ράμπιν, Ισραηλινός πολιτικός

1927 - Τζορτζ Όγκντεν Άμπελ, Αμερικανός αστρονόμος

1929 - Γκεόργκι Μάρκοφ, Βούλγαρος συγγραφέας

1931 - Λαμπέρτο Ντίνι, Ιταλός πολιτικός

1933 - Δημήτρης Θ. Τσάτσος, Έλληνας πολιτικός

1937 - Κώστας Βαλλιάνος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1938 - Τουπούα Ταμασέσε Τουπουόλα Έφι, πολιτικός από τις Σαμόα

1939 - Τσβέταν Τοντόροφ, Βούλγαρος φιλόσοφος

1949 - Σίντο Μάρτενς, Ολλανδός τραγουδιστής

1954 - Ρον Χάουαρντ, Αμερικανός σκηνοθέτης

1956 - Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, Λιθουανή πολιτικός

1959 - Νικ Γκρίφιν, Άγγλος πολιτικός

1969 - Χαβιέρ Μπαρδέμ, Ισπανός ηθοποιός

1975 - Βαλεντίνα Μονέττα, τραγουδίστρια από τον Άγιο Μαρίνο

1978 - Τζένσεν Ακλς, Αμερικανός ηθοποιός

1978 - Λίγια Κεμπεντέ, μοντέλο από την Αιθιοπία

1980 - Μπεσκιοϊλού Αντέμ, Τούρκος μουσικός και τραγουδιστής

1983 - Μελέιν Γουόκερ, Τζαμαϊκανή αθλήτρια

1983 - Λουπίτα Νιόνγκο, Κενυάτισσα ηθοποιός

1987 - Kesha (κατά κόσμον Κέσα Ρόουζ Σέμπερτ), Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1994 - Τζάστιν Μπίμπερ, Καναδός τραγουδιστής

Θάνατοι

965 - Πάπας Λέων Η'

1233 - Θωμάς Α', κόμης της Σαβοΐας

1383 - Αμεδαίος ΣΤ', κόμης της Σαβοΐας

1396 - Ιωάννης, δούκας του Γκέρλιτς

1697 – Φραντσέσκο Ρέντι, Ιταλός ιατρός

1792 – Λεοπόλδος Β', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1862 - Νικόλαος Λεωτζάκος, Έλληνας στρατιωτικός και αγωνιστής του 1821

1875 – Τριστάν Κορμπιέρ, Γάλλος ποιητής

1881 - Δολοφονείται από την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Β’. Η «Λαϊκή Θέληση» ήταν μια συνωμοτική «ναρόντνικη» οργάνωση, που μάχονταν κατά της απολυταρχίας, πιστεύοντας ότι ήταν δυνατό να παρακαμφθεί ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός μέσω μιας αγροτικής επανάστασης.

1911 - Ιάκωβος Ερρίκος βαν'τ Χοφ, Ολλανδός χημικός

1921 - Νικόλαος Α', βασιλιάς του Μαυροβουνίου

1935 - Αθανάσιος Σιώκος, Έλληνας στρατιωτικός

1938 - Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο, Ιταλός συγγραφέας

1940 - Βασίλειος Βασίλιεβιτς Κοϊνάς, Σοβιετικός πιλότος

1964 - Φίλιππος Παπαδόπουλος, Έλληνας κομμουνιστής πολιτικός

1967 - Ανδρέας Ζωιόπουλος, Έλληνας ναυτικός πράκτορας

1980 - Ντίξι Ντιν, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1983 - Άρθουρ Κέσλερ, Ούγγρος συγγραφέας

1983 - Χιντέο Κομπαγιάσι, Ιάπωνας συγγραφέας

1988 - Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Έλληνας βιομήχανος

1990 - Ευάγγελος Σταμάτης, Έλληνας φυσικομαθηματικός

1994 - Γεώργιος Δασκαλάκης, Έλληνας καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου

1998 - Μανόλης Χατζηδάκης, Έλληνας βυζαντινολόγος

1998 - Γρηγόριος Στακτόπουλος, έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος καταδικάστηκε το 1949 για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, μία υπόθεση η οποία έως σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη. (Γεν. 1921)


2004 - Κώστας Μόντης, Κύπριος συγγραφέας (Γεν. 18/2/1914)

2007 - Μανουέλ Μπέντο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

2007 - Κολέτ Μπροσέ, Γαλλίδα ηθοποιός

2007 - Σίντνεϊ Γκαν-Μάνρο, πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες

2012 - Λούτσιο Ντάλα, Ιταλός τραγουδιστής (Γεν. 4/3/1943)

2013 - Ανδρέας Άθενς, Αμερικανός επιχειρηματίας

2014 - Αλέν Ρενέ, Γάλλος σκηνοθέτης

2015 - Κρίστιαν Βελπ, Γερμανός καλαθοσφαιριστής

2016 - Γιώργος Τσακανίκας, Έλληνας σφαιροβόλος

2017 - Γιάννης Τσιντσάρης, Έλληνας αρσιβαρίστας


Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οκτώβριος - Αποφθέγματα

Σαν Σήμερα 25 Ιουλίου

Έλενα Στριγγάρη - Ποιήματα

Πώς είδαν οι Αθηναίοι την ολική έκλειψη Ηλίου του 1936

Σαν Σήμερα 2 Μαρτίου

Σαν Σήμερα 9 Απριλίου