Τα εγκλήματα των ΝΑΖΙ στην Ελλάδα - 14 Σεπτεμβρίου 1944: Γιαννιτσά


Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944 οι άντρες του Γερμανού υπαξιωματικού Φριτς Σούμπερτ (λοχίας των SS) και του Έλληνα συνεργάτη του, Γεώργιου Πούλου, περικύκλωσαν το Γιαννιτσά. Νωρίς το πρωί, μπήκαν στην πόλη και μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποίησαν ένα ακόμα έγκλημα πολέμου. Είχε προηγηθεί η φρικτή σφαγή στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, από Σουμπερίτες προδότες που είχαν φορέσει την σβάστικα και εξόντωσαν 150 αμάχους υπό τις διαταγές του Γερμανού εγκληματία.

Σουύμπερτ και Πούλος συνεργάστηκαν για να εκδικηθούν τα Γιαννιτσά και το φρόνημα τωμ κατοίκων του. Ο φιλοναζί Γεώργιος Πούλος υπήρξε απότακτος αντισυνταγματάρχης του ελληνικού στρατού που υπηρέτησε τους Γερμανούς ιδρύοντας αρχικά εθνικοσοσιαλιστική παράταξη στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια δημιούργησε στο όνομα του Χίτλερ ένοπλο σώμα με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας.

Το διεστραμμένο δίδυμο Σούπερτ- Πούλου ένωσε τις δυνάμεις του και πραγματοποίησε τη σφαγή στα Γιαννιτσά. Είχαν πληροφορίες ότι αναμένεται να καταφθάσουν στρατιώτες από το βουνό. Περίπου 120 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Μεταξύ αυτών και ο τότε Δήμαρχος Γιαννιτσών Θωμάς Μαγκριώτης, μετά από φρικτά βασανιστήρια. Πολλές από τις γυναίκες κακοποιήθηκαν , ενώ τραγικό τέλος περίμενε τους άνδρες που ξεψύχησαν μέσα στο λάκκο που άνοιξαν υπό την απειλή των όπλων, τα ίδια τους τα παιδια ...

«Στις 5 Αυγούστου 1944 ο Αυστριακός Δεκανέας Ottmar Dorne αυτομόλησε στο 30ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ., που έδρευε στο βουνό Πάικο. Το γεγονός, καθώς και η παρουσία του λοχία των SS, Φριτς Σούμπερτ (γνωστού από τη θηριωδία του Χορτιάτη), οδήγησαν στην ομαδική εκτέλεση της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά. 112 άνθρωποι εκτελέστηκαν εκείνη τη μέρα, αφού πρώτα βασανίστηκαν με σιδηροσωλήνες. Τα βασανιστήρια, που υπέστησαν ήταν φρικτά. Γυναίκες βιάσθηκαν, άλλες κατακρεουργήθηκαν. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες πολίτες ήταν και ο Δήμαρχος Γιαννιτσών, Θωμάς Μαγκριώτης (εκτελέστηκε στον παλιό μύλο της οδού Ζαμίδη).

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1944 μέρος της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες και οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους εκτέλεσαν τους πολίτες που συνάντησαν στο δρόμο. Οι νεκροί έμειναν εκεί, άταφοι. Ο Σουηδός πρεσβευτής, Τύμπεργκ αναφέρει ότι το ένα τρίτο της πόλης καταστράφηκε από φωτιά. Οι Γιαννιτσώτες εγκατέλειψαν την πόλη. Κατέφυγαν στα χωράφια του βάλτου και διέμειναν σε πρόχειρες καλύβες. Ο Εμίλ Βένγκερ επισκέφθηκε τα Γιαννιτσά λίγες μέρες μετά την ομαδική εκτέλεση, ως εκπρόσωπος του Διεθνούς, Ερυθρού Σταυρού και σημείωσε στη γραπτή αναφορά του: «Τα Γιαννιτσά είναι ήδη μία νεκρά πόλις» . Στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 επιτροπή πολιτών των Γιαννιτσών επέστειλε μήνυμα προς την Εθνική Κυβέρνηση εκθέτοντας τα γεγονότα της σφαγής και ζητώντας όπλα.» (από την ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας)

Τα Γιαννιτσά προστέθηκαν έτσι στη σειρά των μαρτυρικών πόλεων της πατρίδας μας, που υπέστησαν τη θηριωδία του ναζισμού και τα εγκλήματα των συνεργατών των κατακτητών.

Πηγές: toperiodiko.gr, mixanitouxronou.gr, xronika05.blogspot

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νίκος Καζαντζάκης - Αποφθέγματα (Γ Μέρος)

Αποφθέγματα Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Αποφθέγματα

Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα - 4 Νοεμβρίου 1996: Πυραυλάκατος Κωστάκος

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

Λίντα Άλμα

Μ. Καραγάτσης - Αποφθέγματα