Σαν Σήμερα 5 Ιανουαρίου


1477: Ο στρατός του Κάρολου του ισχυρού, Δούκα της Βουργουνδίας αποτυγχάνει να καταλάβει το Νανσύ. Ηττάται από τις δυνάμεις Ελβετίας και Λωρραίνης. Ο ίδιος ο Κάρολος σκοτώνεται στη μάχη.

1500: Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα καταλαμβάνει το Μιλάνο.

1643: Καταγράφεται το πρώτο διαζύγιο στην ιστορία της Αμερικής. Το δικαστήριο της Μασαχουσέτης βγάζει το διαζύγιο υπέρ της Αν Κλαρκ, επειδή ο σύζυγός της Ντένις την απατούσε και είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία.

1668: Ο Μεθόδιος Γ΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.

1781: Αμερικανική Επανάσταση: Βρετανικές ναυτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον Μπένεντικτ Άρνολντ, καίνε το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

1809: Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807-1809. Η συνθήκη διασφάλιζε ενισχυμένα οικονομικά προνόμια για τη Βρετανία με αντάλλαγμα την προάσπιση της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Προέβλεπε τέλος την απαγόρευση διάπλου από τα Στενά οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη, επικεφαλής περίπου 600 Μανιατών, αποβιβάζεται στο Αλιβέρι και αναλαμβάνει την ηγεσία της Επανάστασης στην Εύβοια για την απελευθέρωση της Καρύστου.

1825: Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς συμμετέχει για πρώτη φορά σε μονομαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν τραυματίζεται σχεδόν καθόλου. Το μόνο που χάνει είναι το... παντελόνι του, το οποίο θα πέσει κατά τη διάρκεια της μονομαχίας.

1837: Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος.

1875: Ανοίγει τις πύλες της η Όπερα των Παρισίων.

1889: Η λέξη χάμπουργκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union.

1895: Ο γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται ατιμωτικά από το αξίωμά του, στον περίβολο της Στρατιωτικής Σχολής με θραύση του ξίφους του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες.

1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1913: Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1914: Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοινώνει εβδομάδα πέντε εργάσιμων ημερών, εφαρμογή οκταώρου κι ελάχιστο ημερομίσθιο πέντε δολαρίων για τους εργαζομένους της.

1918: Ιδρύεται το διεθνικό σοσιαλιστικό κόμμα της Αργεντινής, που στις 6/12/1920 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα.

1919: Στη Γερμανία, ιδρύεται το κόμμα των Ναζί, με την αρχική ονομασία Κόμμα Γερμανών Εργατών, από έναν κλειδαρά, τον Αντον Ντρέξλερ, έναν πολιτικό μηχανικό, το Γκότφριντ Φέντερ και ένα θεατρικό συγγραφέα, το Ντίτριχ Εκαρτ. Αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Το 54ο μέλος του κόμματος που θα γραφτεί είναι ο άσημος, τότε, Αδόλφος Χίτλερ που το 1923 θα αναλάβει την αρχηγία του.


Ένοπλοι εργάτες στους δρόμους του Βερολίνου.

1919: Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του λαοφιλούς αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλος των Ανεξάρτητων) Άιχορν με τον Σοσιαλδημοκράτη Ένρστ στις 4 Ιανουαρίου 1919.

Γρήγορα οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις (5/1) εξελίχθηκαν σε γενική απεργία (6/1) και κατόπιν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, σιδηροδρομικών σταθμών, τυπογραφείων, κλπ. (7 - 8/1). Η εξέγερση έπρεπε να καταπνιγεί. «Καταπιαστείτε λοιπόν μ’ αυτό το ζήτημα!» τονίστηκε σε μια από τις πολλές συσκέψεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης με την ηγεσία του στρατού εκείνες τις μέρες. «Τι να γίνει!», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Ε. Νόσκε. «Κάποιος ασφαλώς πρέπει να γίνει το αιμοβόρο σκυλί. Εγώ δεν φοβάμαι τις ευθύνες». 

Η εξέγερση θα λήξει βουτηγμένη στο αίμα, μια εβδομάδα αργότερα, ενώ οι αρχηγοί της Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ θα δολοφονηθούν.

1926: Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.

1929: Μεγάλη πυρκαγιά στο κέντρο του Πειραιά καταστρέφει εκατοντάδες επιχειρήσεις, προκαλώντας ζημιές 20 εκατομμυρίων δραχμών.

1929: Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΕ (Εργατική Βοήθεια Ελλάδας) αναφέρει τα εξής στοιχεία σχετικά με την αστική τρομοκρατία κατά του εργατικού κινήματος έως το 1928: Συλλήψεις 4.368, καταδίκες 330, εξορίες 481, τραυματισμοί 427, φόνοι 22, βασανισμοί 817. Στάλθηκαν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι 136 στρατιώτες.

1930: Η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδει απόφαση «Για το ρυθμό της κολεκτιβοποίησης και για τα μέτρα βοήθειας του κράτους στην κολχόζνικη οικοδόμηση».

1933: Αρχίζει η κατασκευή της περίφημης γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

1939: Η Αμέλια Έρχαρτ, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος, κηρύσσεται νεκρή. Ηταν αγνοούμενη από τις 2 Ιουλίου 1937.

1940: Λαμβάνει χώρα η πρώτη επίδειξη του ραδιοφώνου στα FM των ΗΠΑ.5 πειραματικοί ραδιοσταθμοί καταφέρνουν να εκπέμψουν σε ραδιοφωνικό δίκτυο στα FM, κατά μήκος 5 πολιτειών. Η ενέργεια αυτή θεωρείται η πρεμιέρα της ευρείας χρήσης των FM στη ραδιοφωνία.

1941: Τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» περνούν από το στενό του Οτράντο, που ελέγχεται από τον ιταλικό στόλο, και βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις του κόλπου του Αυλώνα.

1942: Οι πολωνικές κομμουνιστικές οργανώσεις ενώνονται και συγκροτούν το Εργατικό Κόμμα Πολωνίας.

1943: Η εντεκάχρονη Ελίζαμπεθ Τέιλορ υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με την εταιρία παραγωγής MGM και γυρνά την πρώτη της ταινία «Lassie Come Home».

1944: Η London Daily Mail γίνεται η πρώτη υπερωκεάνια εφημερίδα.


1945: Έπειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται για να καταλάβει θέσεις στις προσβάσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά ακολουθούν τον ΕΛΑΣ.

Έτσι, έληξαν οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944 κατά τους οποίους το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διεξήγε ηρωική πάλη κατά των συνδυασμένων δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης, που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα Τάγματα Ασφαλείας.

1948: Συγκροτείται το Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, με διοικητή τον Θύμιο Καψή (Ανάποδο) και πολιτικό επίτροπο τον Γιώργο Βλαχούτσικο (Ευβοιώτη).

1948: Η Γουόρντερ Μπρος γυρίζει για πρώτη φορά έγχρωμα επίκαιρα. Είναι ο τελικός του «Ρόουζ Μπόουλ».

1949: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει το Fair Deal (Δίκαιη Πράξη), το οποίο αναφέρεται στην κοινωνική ασφάλιση, στην αύξηση του βασικού μισθού και στη δημιουργία υποδομών, όπως ηλεκτρισμός, αντιπλημμυρικά έργα κ.λ.π.

1950: Στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

1957: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο την πολιτική που θα εφάρμοζε διεθνώς, γνωστή και ως «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ακολούθως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προκειμένου να «συνδράμει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών χρειαζόταν βοήθεια «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχεται από το διεθνή κομμουνισμό».

1959: Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αφού εγκαταλείπει το Λαϊκό Κόμμα, εισέρχεται στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή ως αντιπρόεδρος.

1964: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συναντά τον Πάπα Παύλο ΣΤ' στο Όρος των Ελαιών. Είναι η πρώτη συνάντηση των προκαθημένων των δύο Εκκλησιών από την εποχή της Συνόδου Φεράρας - Φλωρεντίας το 1438.

1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνιν στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας.

1971: Η μαύρη κομμουνίστρια Άντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία.

Η ίδια, από την πρώτη στιγμή, κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία. Η Ντέιβις ήταν ήδη φυλακισμένη αρκετούς μήνες, ενώ όταν συνελήφθη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον είχε συγχαρεί το FBI για την επιτυχία του απέναντι σε αυτή την «επικίνδυνη τρομοκράτισσα Άντζελα Ντέιβις».

Τελικά το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.

1972: Ο Βασίλειος Λυμπέρης πυρπολεί την οικία της εν διαστάσει συζύγου του, προκαλώντας το θάνατο αυτής, της μητέρας της και των δύο παιδιών του, ηλικίας δυόμιση κι ενός έτους. Θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα εκτελεσθεί.

1974: Περίπου 500 κάτοικοι του Καματερού προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στα συνεργεία του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Χούντας που επιχείρησαν να κατεδαφίσουν τα εκτός σχεδίου πόλεως σπίτια τους.

1980: Η εταιρία Hewlett-Packard ανακοινώνει την κυκλοφορία του πρώτου PC.

1980: Με φυλάκιση 15-45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που υπογράφεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.

1981: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, η ηγεσία των ΚΚΕ και ΚΚΕ (εσ.) και ο Γεώργιος Μαύρος δεν συμμετέχουν στην επίσημη τελετή της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.

1998: Βάνδαλοι αποκεφαλίζουν τη «Μικρή Νεράιδα», το σύμβολο της Κοπεγχάγης.

2002: Με υπόμνημά του, ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ αξιώνει από το ελληνικό δημόσιο πάνω από 190 δισ. δραχμές, ζητώντας επιπλέον αποζημιώσεις για «οδύνη και ταπείνωση», εκτός των απαιτήσεών του για κινητή και ακίνητη περιουσία. Συγνώμη και όχι αποζημίωση θα πρέπει να ζητήσει ο έκπτωτος μονάρχης, απαντά η κυβέρνηση.

2005: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τον μεγαλύτερο πλανήτη - νάνο του ηλιακού μας συστήματος, την Έρις.

2009: O Λίον Πανέτα, πρώην προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, διορίζεται νέος αρχηγός της CIA από τον Μπαράκ Ομπάμα.

2009: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού. Από την επίθεση τραυματίζεται ο Διαμαντής Ματζούνης.

2011: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζει την έκδοση ευρωομολόγου ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση χρέους, όχι μόνο για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά.

Γεννήσεις

1209 - Ριχάρδος Α', κόμης της Κορνουάλης

1425 - Ερρίκος Δ', βασιλιάς της Καστίλης

1592 - Ο μαχαραγιάς, Σαχ Τζαχάν, που έχτισε το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ στη μνήμη της νεκρής γυναίκας του

1639 - Ότο Βίλχελμ φον Κένιξμαρκ, Σουηδός στρατιωτικός

1846 - Ρούντολφ Όικεν, Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας

1855 - Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». (Θαν. 9/7/1932)

1867 - Ο πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Γούναρης, ένας από τους 6 που εκτελέστηκαν ως πρωταίτιοι της μικρασιατικής καταστροφής (Θαν. 15/11/1922)

1876 - Κόνραντ Αντενάουερ, Γερμανός πολιτικός

1878 - Στυλιανός Γαλερός, Έλληνας οπλαρχηγός

1893 - Παραμχάνσα Γιογκανάντα, Ινδός γκουρού

1909 - Στίβεν Κλέινι, Αμερικανός μαθηματικός

1913 - Κωνσταντίνος Βοβολίνης, Έλληνας πολιτικός

1921 - Φρίντριχ Ντίρενματ, Ελβετός συγγραφέας

1928 - Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο, Πακιστανός πολιτικός

1931 - Χουάν Γκοϊτισόλο, Ισπανός συγγραφέας

1931 - Ο αμερικανός ηθοποιός, Ρόμπερτ Ντιβάλ

1932 - Ο ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός, Ουμπέρτο Έκο (Θαν. 19/2/2016)

1938 - Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος

1941 - Χαγιάο Μιγιαζάκι, Ιάπωνας σκηνοθέτης

1942 - Τερένσι Μος, Ισπανός συγγραφέας

1946 - Ντάιαν Κίτον, Αμερικανίδα ηθοποιός

1950 - Κριστόφ Βιελίτσκι, Πολωνός ορειβάτης

1956 - Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Γερμανός πολιτικός

1959 - Κλάνσι Μπράουν, Αμερικανός ηθοποιός

1966 - Δημήτρης Βασιλειάδης, Έλληνας αθλητής

1968 - DJ BoBo, Ελβετός τραγουδιστής

1969 - Μέριλυν Μάνσον, Αμερικανός τραγουδιστής

1972 - Σάκης Ρουβάς , Έλληνας τραγουδιστής

1973 - Γεωργία Αποστόλου, Ελληνίδα ηθοποιός

1975 - Μπράντλεϊ Κούπερ, Αμερικανός ηθοποιός

1975 - Άντζελο Φίγκους, Ιταλός σχεδιαστής μόδας

Θάνατοι

1066 - Εδουάρδος ο Εξομολογητής, βασιλιάς της Αγγλίας

1387 - Πέτρος Δ', βασιλιάς της Αραγωνίας

1430 - Φιλίππη της Αγγλίας, βασίλισσα της Δανίας

1441 - Ιωάννης Β' του Λινύ, Γάλλος ευγενής

1465 - Κάρολος Α', δούκας της Ορλεάνης

1477 - Κάρολος, δούκας της Βουργουνδίας

1589 - Η βασίλισσα της Γαλλίας, Αικατερίνη των Μεδίκων

1592 - Γουλιέλμος, δούκας του Γιούλιχ-Κλέβης-Μπερκ

1625 - Σίμων Μάγερ, Γερμανός αστρονόμος

1655 - Ο Πάπας της Ρώμης, Ιννοκέντιος Ι',

1762 - Ελισάβετ, αυτοκράτειρα της Ρωσίας

1808 - Αλέξιος Ορλόφ, Ρώσος στρατιωτικός

1896 - Τζέιμς Γουάλας Μπλακ, Αμερικανός φωτογράφος

1900 - Χένρι Τρέισι Κόξγουελ, Άγγλος αεροναυτικός

1910 - Ο γάλλος μαθηματικός και οικονομολόγος, Λεόν Βαλράς

1910 - Νικόλαος Δηλιγιάννης, Έλληνας πολιτικός

1922 - Έρνεστ Σάκλετον, Ιρλανδός εξερευνητής

1930 - Χρήστος Κορύλλος, Έλληνας πολιτικός

1933 - Κάλβιν Κούλιτζ, 30ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1936 - Ραμόν ντελ Βάγιε-Ινκλάν, Ισπανός συγγραφέας

1939 - Αμέλια Έρχαρτ, αμερικανίδα πιλότος, η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό (Γεν. 24/7/1897)

1952 - Χρίστο Τατάρτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης

1970 - Ο νομπελίστας γερμανός μαθηματικός και φυσικός, Μαξ Μπορν

1972 - Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Έλληνας αθλητής της ξιφασκίας και πολιτικός

1975 - Ιωάννης Αθητάκης, Έλληνας πολιτικός

1979 - Πεθαίνει ο κορυφαίος μουσικός της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους. (Γεν. 22/4/1922)

1992 - Ιωάννης Καρμίρης, Έλληνας θεολόγος και ακαδημαϊκός

2007 - Μομοφούκου Άντο, Ταϊβανέζος επιχειρηματίας

2007 - Πίτσα Μπουρνόζου, Ελληνίδα ηθοποιός

2014 - Εουσέμπιο (ντα Σίλβα Φερέιρα), ποδοσφαιριστής από τη Μοζαμβίκη, που με τη φανέλα της Μπενφίκα και της Εθνικής Πορτογαλίας έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του αθλήματος (Γεν. 25/1/1942)

Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Γεώργιος Δροσίνης - Αποφθέγματα

Παύλος Σιδηρόπουλος - Το ξύπνημα

Δάντης Αλιγκέρι - Αποφθέγματα

Ουαρσαν Σαιρ: Πατρίδα

Μέμα Σταθοπούλου

Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Αποφθέγματα