Αληθινές ηρωίδες: Καφετέρια στην Ινδία απασχολεί γυναίκες παραμορφωμένες από οξύ


Το Sheroes Hangout café είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι στην έμφυλη βία και ένας θρίαμβος της γυναικείας δύναμης. Το προσωπικό του αψηφά όχι μόνο τα φυλετικά στερεότυπα αλλά και τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς.

Στην Άγκρα, στην Ινδία, παγκοσμίως διάσημη ως η πόλη όπου βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ, υπάρχει ένα καφέ μοναδικό στον κόσμο: το Sheroes Hangout είναι ένα στέκι και μια κοινότητα που λειτουργεί αποκλειστικά με γυναίκες που έχουν δεχτεί επιθέσεις με οξύ, παραμορφωμένες, οι οποίες αψηφούν όχι μόνο τα φυλετικά στερεότυπα αλλά και τα πρότυπα της ομορφιάς. Σύμφωνα με μια αναφορά του 2017 που δημοσίευσε το USA Today, η Ινδία μετρά κάθε χρόνο 250-300 θύματα επιθέσεων με οξύ, το 70% γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας. Το εξαιρετικά διαβρωτικό αυτό υλικό αφήνει μόνιμες παραμορφώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί τύφλωση.

Κάθε γυναίκα του Sheroes Hangout κουβαλάει τη δική της ιστορία. Μια από αυτές δέχτηκε επίθεση από έναν θετό γονέα, ενώ μια άλλη από τον σύζυγό της ο οποίος, εξοργισμένος που δεν ήταν σε θέση να του «χαρίσει» γιο, πέταξε οξύ και στη γυναίκα του και στις δύο κόρες του την ώρα που κοιμόνταν. Υπάρχει όμως και μια νεαρή γυναίκα που δέχτηκε επίθεση με οξύ από άγνωστη συμμορία αντρών στον δρόμο.

Επιθέσεις με οξύ: Οι γυναίκες βασικά θύματα

Το 2013 δύο νέοι άντρες, οι Ασίς Σούκλα και Αμπέ Σινγκ ξεκίνησαν στο Δελχί την καμπάνια #StopAcidAttacks, τρομοκρατημένοι από τον αριθμό των επιθέσεων με οξύ αλλά και την απουσία ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στο φαινόμενο. «Κάποιος έπρεπε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία» λέει ο Σινγκ. «Οι επιθέσεις με οξύ έχουν θύματα και άντρες και γυναίκες, αλλά η πλειοψηφία τους στοχεύουν τις γυναίκες. Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε όλους τους επιζήσαντες, οπότε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια οργάνωση για να τους εκπροσωπούμε».

Έτσι, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους γεννήθηκε και το καφέ Sheroes Hangout στην Άγκρα και αργότερα ένα ακόμα, στην πόλη Λάκναου, επίσης της Ινδίας. Η αισθητική και το μενού είναι όπως σε κάθε παρόμοιο στέκι της χώρας, αλλά η τεράστια διαφορά είναι στο προσωπικό του, τόσο στο σέρβις όσο και στην κουζίνα.

Οι ιστορίες των γυναικών που εργάζονται στο Sheroes Hangout προβάλλονται σε video wall και μοιράζονται σε έντυπα στους πελάτες. Έτσι οι επισκέπτες, ενώ πίνουν τον καφέ τους ή τρώνε ένα σνακ, ενημερώνονται για την τρομερή αυτή μάστιγα και γνωρίζουν θαρραλέα θύματα που έχουν επιβιώσει.

Παραμόρφωση και κοινωνικός αποκλεισμός

«Μετά την επίθεση δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Δεν με προσλάμβανε κανείς. Δεν είχα τρόπο να βγάλω χρήματα» λέει μια από αυτές, η Μαντού Κασιάπ, μητέρα σε υποβαθμισμένη περιοχή της Άγκρα που πλέον ανήκει στο εργατικό δυναμικό του Sheroes Hangout. Η ίδια προσθέτει: «Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά αν έχεις δεχτεί επίθεση από οξύ. Οι εταιρείες θέλουν να προσλαμβάνουν μόνο όμορφα πρόσωπα. Τώρα που εργάζομαι στο Sheroes Hangout, τα παιδιά μου έχουν ξαναγυρίσει στο σχολείο. Είναι οι ξένοι άνθρωποι που παραγγέλνουν φαγητό και ποτό που με έχουν βοηθήσει, όχι η κυβέρνηση».

Ένα άλλο θύμα, η Ρούπα Κασιάπ, έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της μέσα από την εργασία της σε αυτό το καφέ. «Στο παρελθόν δεν έβγαινα ποτέ από το σπίτι, μόνο για να πάω σε γιατρούς και νοσοκομεία, καλύπτοντας το πρόσωπό μου. Από τότε που έγινα μέλος αυτής της κοινότητας, δεν καλύπτω πια το πρόσωπό μου. Εμφανίζομαι δημοσίως και μιλάω για την καμπάνια Stop Acid Attack. Πλέον, δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κόσμος».

Τα πρόσωπα του Sheroes Hangout όχι μόνο έχουν πάψει να είναι αόρατα, αλλά έχουν γίνει και σύμβολα της εκστρατείας ενάντια σε μια από τις μεγάλες πληγές της Ινδίας. Στις φωτογραφίες που ανεβάζουν στην ιστοσελίδα και στο Instagram της κοινότητας, επιβεβαιώνουν το σλόγκαν του καφέ: «Η ομορφιά μου είναι το χαμόγελό μου».

Πηγή: sputniknews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρκος Αυρήλιος - Αποφθέγματα

Τάσος Λειβαδίτης - Οι Τρεις

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Παιανία

Τζον Μίλτον

Οι γνωστοί-άγνωστοι του ελληνικού κινηματογράφου

Ο μύθος της Νιόβης