Ανασκόπηση γεγονότων 2019 - Α μέρος (Ιανουάριος - Ιούνιος)


1 Ιανουαρίου

Ο ηθοποιός Γιάννης Ευδαίμων έφυγε από τη ζωή ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Συμμετείχε την δεκαετία του ‘80 σε αρκετές ταινίες όπως «Τα Πέτρινα Χρόνια», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια» και «Άνθρωποι και Ανθρωπάκια».

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μακροχρόνια πάλη με τον καρκίνο, ο Μάρκος Μέσκος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής ποίησης.

Βραζιλία: Ορκίζεται η κυβέρνηση Μπολσονάρου

2 Ιανουαρίου

Δανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε πάνω σε γέφυρα. Έξι άνθρωποι σκοτώνονται και 16 τραυματίζονται

3 Ιανουαρίου

Φρικτό θάνατο από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα βρήκε μία 29χρονη κοπέλα στην Κέρκυρα, η οποία εντοπίστηκε θαμμένη στον κήπο του σπιτιού του.

Νεκρός εντοπίστηκε ο Έλληνας πρόξενος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Μεγάλη επιτυχία για τα δύο «χρυσά» παιδιά του ελληνικού τένις. Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη ένωσαν τις δυνάμεις τους στο διπλό μεικτό και... έριξαν στο καναβάτσο το ελβετικό ζευγάρι των Φέντερερ - Μπέντσιτς, βάζοντας τέλος στο αήττητο τους. Το ελληνικό δίδυμο νίκησε, στο πλαίσιο του Β΄ ομίλου, με 2-1 σετ την ομάδα της Ελβετίας, η οποία πήρε ωστόσο το «εισιτήριο» για τον τελικό της διοργάνωσης. Οι Τσιτσιπάς και Σάκκαρη επιβλήθηκαν των Ρότζερ Φέντερερ και Μπελίντα Μπέντσιτς 4-3(4), 2-4, 4-3 και, με τη δεύτερη νίκη τους σε τρεις αγώνες, υποχρέωσαν το δίδυμο από την Ελβετία στην πρώτη ήττα τους στο τουρνουά.

Την πρώτη κοντινή φωτογραφία της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού, που τράβηξε το ρομποτικό μη επανδρωμένο σκάφος της Change-4, το οποίο μόλις προσεληνώθηκε εκεί, γράφοντας διαστημική ιστορία, έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).

5 Ιανουαρίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε στο Φανάρι τον τόμο που αναγνωρίζει και παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, κοντά στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, ενώ κατέκλυσαν τους δρόμους για μία ακόμη φορά διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και καταλογίζοντας αδιαφορία στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

6 Ιανουαρίου

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση, κήρυξε παράνομη τη νέα θητεία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

7 Ιανουαρίου

Πέθανε μετά από σύντομη ασθένεια, ο συγγραφέας και εκδότης Στρατής Φιλιππότης.

8 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Φάνης Κακριδής, φιλόλογος, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ομότιμος καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Συνταγματική είναι σύμφωνα με απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές. Η απόφαση λήφθηκε κατά οριακή πλειοψηφία και ανατρέπει την ακριβώς αντίθετη απόφαση του 2017 της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την νεότερη αυτή κρίση η υπ΄ αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο) δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας

11 Ιανουαρίου

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Την τελευταία της πνοή άφησε η γνωστή Ελληνίδα κοσμικογράφος και συγγραφέας, Κική Σεγδίτσα, από ανακοπή καρδιάς στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών

13 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας Παύλος (Ιωάννου)

Τίτλοι τέλους για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το θέμα της Μακεδονίας, δεν άφησε τον Πάνο Καμμένο να συνεχίσει την συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο για την συνεργασία τους, ενώ τόνισε, πως, "θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή"...  Νέος υπουργός Αμυνας, ο οποίος θα ορκιστεί τις επόμενες ημέρες θα είναι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

14 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Ι. Καργάκος. Ο σπουδαίος φιλολόγος είχε δημοσιεύσει 75 βιβλία ιστορικού κυρίως περιεχομένου και αρκετές γλωσσικές μελέτες, ενώ είχε γράψει εκατοντάδες άρθρα σε διάφορα περιοδικά.

15 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Μητροπολίτης πρώην Καρπενησίου Νικόλαος Δρόσος, 90 ετών, Μητροπολίτης Καρπενησίου (1979-2016).

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υφίσταται τη χειρότερη πρωθυπουργική ήττα στην βρετανική ιστορία, καθώς καταψηφίζεται στο Κοινοβούλιο η συμφωνία της για το Brexit με ψήφους 432 προς 202. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνησή της είναι αντιμέτωπη με πρόταση δυσπιστίας.

16 Ιανουαρίου

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση εξασφαλίζοντας, 151 ψήφους. Ανάμεσα στους βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 6 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 7 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ της έδωσαν τρεις: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) και ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι).

Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επιζεί πρόταση μομφής με διαφορά 19 ψήφων.

17 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Τρύφων Καρατζάς. Ηθοποιός της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου με σταδιοδρομία 60 ετών στην υποκριτική

18 Ιανουαρίου

Δίκη για την άγρια δολοφονία του Όθωνα Ανδρουλιδάκη
Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο τον Αύγουστο του 2015 όταν δύο νεαροί άνδρες δολοφόνησαν με 57 μαχαιριές τον άτυχο Όθωνα Ανδρουλιδάκη στο σπίτι του στις Μοίρες για να κλέψουν μόλις 100 ευρώ αναβίωσε στο Εφετείο Ανηλίκων στο Ηράκλειο. Στο εδώλιο κάθισε ο 23χρονος – σήμερα – άνδρας ο οποίος καταδικάστηκε εκ νέου από το δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 23 ετών.

21 Ιανουαρίου

Ο Εμιλιάνο Σάλα, 28 ετών, Ιταλοαργεντινός επιθετικός της Ναντ έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ πήγαινε για να ενταχθεί στην ομάδα του Κάρντιφ όπου είχε πάρει μεταγραφή.

22 Ιανουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Θέμος (Θεμιστοκλής) Αναστασιάδης.  Δημοσιογράφος και συντάκτης, με μεγάλη παρουσία στον χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

23 Ιανουαρίου

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουίντο, αυτο-ανακηρύχθηκε ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, με τις ΗΠΑ και Καναδά να σπεύδουν να τον υποστηρίξουν.

25 Ιανουαρίου

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία υπερψηφίστηκε τελικά με 153 Ναι, 146 Όχι και 1 "παρών". Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
«Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός.

Ένα φράγμα εξόρυξης που ανήκει στην βραζιλιάνικη εταιρεία Vale καταρρέει στη Μινάς Ζεράις, αφήνοντας 166 νεκρούς και 147 αγνοούμενους.

1 Φεβρουαρίου

Πτώση μετεωρίτη, η πρώτη από το 1994, καταγράφεται στην Κούβα.

4 Φεβρουαρίου

ΗΠΑ και ΕΕ, με τις σύμμαχες κυβερνήσεις τους, κλιμακώνουν την ωμή επέμβασή τους στη Βενεζουέλα, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι κυβερνήσεις  Ισπανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, αναγνωρίζουν τη μαριονέτα τους Χουάν Γκουαϊδό. Εκτός από τις κυβερνήσεις αυτών των τριών χωρών ακολούθησαν αυτές των Ολλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας.

6 Φεβρουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Πολυκανδριώτης, 73 ετών, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αδερφός του Θανάση Πολυκανδριώτη.

7 Φεβρουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο  Άλμπερτ Φίνεϊ, 82 ετών, Βρετανός ηθοποιός της αγγλικής Νουβέλ Βαγκ, βραβεύθηκε τρεις φορές με Χρυσή Σφαίρα

8 Φεβρουαρίου

Με ψήφους 153 υπέρ έναντι 140 κατά, η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

13 Φεβρουαρίου

Έφυγε από την ζωή η Φλωρέττα Ζάννα, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου ("Οι κυρίες της αυλής", "Η αρχόντισσα και ο αλήτης" κ.α)

14 Φεβρουαρίου

Μία από τις σημαντικότερες δίκες της δεκαετίας άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε, δύο μήνες μετά, στις 14 Φεβρουαρίου του 2019. Πρόκειται για την δίκη της υπόθεσης απαγωγής του γνωστού Κρητικού επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη η οποία απασχόλησε τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή ΜΜΕ. Στο εδώλιο κάθισαν 12 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είχαν κριθεί προφυλακιστέοι. Και οι 12 κρίθηκαν ένοχοι ενώ καταδικάστηκαν ως εξής:

26 χρόνια και τέσσερις μήνες φυλάκισης στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη που ζούσε στην Αθήνα, 26 χρόνια φυλάκισης στον 46χρονο επιχειρηματία και ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, 25 χρόνια φυλάκισης έκαστος στους: 46χρονο επιχειρηματία από το Ρέθυμνο – 23χρονο από τα Σφακιά – 47χρονο από το Ρέθυμνο – 49χρονο Ρεθυμνιώτη, 20 χρόνια φυλάκισης στον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας στο Ρέθυμνο, 20 χρόνια φυλάκισης στον 62χρονο μεσίτη, 14 χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης στους: 41χρονο «φύλακα» από τη Θεσσαλονίκη – 40χρονο που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποκαλούσε “Ευγένιο” και τέλος 11 χρόνια φυλάκισης στους: 39χρονο από την Αθήνα και 41χρονο από το Ρέθυμνο.

15 Φεβρουαρίου


Έφυγε από την ζωή η  Βικτωρία Θεοδώρου, αντιστασιακή, ποιήτρια και πεζογράφος.

Έφυγε από την ζωή  ο Γιώργος Ρούβαλης, συγγραφέας, μεταφραστής και ποιητής

18 Φεβρουαρίου

Νεκροί βρίσκονται οι 4 αγνοούμενοι (από το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου) όταν παρασύρθηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν από τα νερά του Γεροποτάμου στην Κρήτη.

19 Φεβρουαρίου

Έφυγε από την ζωή ο Μητροπολίτης Παύλος, Μητροπολίτης Γλυφάδας (από το 2002), κατά κόσμον Ευστράτιος Τσαούσογλου.

1 Μαρτίου

Ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο γόης του ελληνικού σινεμά, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, έπειτα από μάχη που έδινε με τον καρκίνο, σε ηλικία 80 ετών, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Τον αποκαλούσαν Έλληνα "Τζέιμς Ντιν".

2 Μαρτίου 

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και αγαπητούς στους συναδέλφους του φωτοειδησεογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών.

Στην Αλγερία δεκάδες χιλιάδες ατόμων διαδηλώνουν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην προσπάθεια του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2019. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από εκείνες του 2011. Τραυματίστηκαν 183 άνθρωποι.

4 Μαρτίου

Έφυγε από την ζωή ο Λουκ Πέρι, 52 ετών, Αμερικανός σταρ της τηλεοπτικής σειράς "Beverly Hills 90210"

8 Μαρτίου

Εφυγε από τη ζωή, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, η ηθοποιός Ρένα Βουτσινά. Η Ρένα Βουτσινά, υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό Βάσο Ανδριανό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1999 όταν έπεσε από την ταράτσα του σπιτιού τους. Μαζί, το 1981 έφεραν στη ζωή την κόρη τους Ναστάζια.  Η Ρένα Βουτσινά από το 1979 έως το 1981 πρωταγωνιστούσε στο σίριαλ της ΥΕΝΕΔ «Μεθοριακός Σταθμός» κρατώντας το ρόλο της Γαρουφαλλιάς που ήταν ερωτευμένη με τον γεωπόνο Αλέξη. Στο ρόλο του Αλέξη ο σύντροφος της ζωή της Βάσος Ανδριανός. 

5 Μαρτίου

Ένας ασθενής που ήταν φορέας στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, γνωστός ως "ο ασθενής του Λονδίνου", γίνεται ο δεύτερος γνωστός ενήλικος διεθνώς που θεραπεύεται από τον ιό έπειτα από μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν δότη που ήταν ανθεκτικός στον HIV.

10 Μαρτίου

Δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν στη Βενεζουέλα από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα. Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.

16 Μαρτίου

Μπορεί οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων να ξεκίνησαν τέσσερις μήνες πριν, ωστόσο στις 16 Μαρτίου «κάηκε»  το Παρίσι.Αιτία η κοινωνική και φορολογική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης.

19 Μαρτίου

Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, 88 ετών, Έλληνας βιομήχανος, συνιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ και πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε μπάσκετ, βόλεϊ και ερασιτέχνη

25 Μαρτίου

Στο σκοτάδι βυθίστηκε μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένων πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας Καράκας, δύο εβδομάδες μετά το γενικό μπλακάουτ της 7ης Μαρτίου που παρέλυσε τη χώρα.

28 Μαρτίου

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αποπέμπεται από το αξίωμά του και θα στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια, με την κατηγορία της διαφθοράς.

29 Μαρτίου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο γνωστός δικηγόρος και μέλος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993-1996, Αντώνης Βγόντζας σε ηλικία 73 ετών. Ο Α. Βγόντζας νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο και έδινε μάχη με τον καρκίνο. Είχε διατελέσει διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 - 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

2 Απριλίου

Η Google ξεκινά τη διαγραφή λογαριασμών των πελατών της από το κοινωνικό δίκτυο Google+, το οποίο κλείνει οριστικά λόγω κενών ασφαλείας και χαμηλής δημοτικότητας.

Έφυγε από τη ζωή, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής.

10 Απριλίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν να καθυστερήσουν το Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

11 Απριλίου

Μετά από 7 χρόνια παραμονής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο συνιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία, αφού η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής απέσυρε το άσυλο που του είχε δώσει.

14 Απριλίου

Έφυγε από τη ζωή ο παρουσιαστής ("Παιχνίδια χωρίς σύνορα") και παραγωγός του ραδιοφώνου, Κώστας Σγόντζος. 

15 Απριλίου

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία. Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, ενώ φλόγες γλείφουν τη στέγη και ξεπηδούν από τα δύο κωδωνοστάσια.

21 Απριλίου

Έφυγε από τη ζωή η Αμέλια Βάργας, 91 ετών, Κουβανέζα ηθοποιός και χορεύτρια.

28 Απριλίου

Ένα 8χρονο κοριτσάκι δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο Αγλαία Κυριακού μετά από "αδέσποτη" σφαίρα που δέχθηκε ενώ έπαιζε με τους φίλους του, στη Θήβα.

29 Απριλίου

Μετά από σχεδόν ένα μήνα σε κώμα, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών ο Τάκης Μόσχος. Στα μάτια του κόσμου, ο Μόσχος ταυτίστηκε με το ρόλο του Αργύρη της «Γλυκιάς Συμμορίας» του Νίκου Νικολαΐδη.

4 Μαΐου

Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Τάσος Πεζιρκιανίδης, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

6 Μαΐου

Κηδεύεται η ηθοποιός Βιβέτα Τσιούνη. Η είδηση του θανάτου και της κηδείας της θα γίνει γνωστή στις 13 του μήνα. 

11 Μαΐου

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

19 Μαΐου

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Μπέμπα Κυριακίδου, σκορπώντας θλίψη στην οικογένειά της και στους θαυμαστές της. Η τελευταία σύζυγος του Μανώλη Χιώτη μεσουράνησε τις δεκαετίες ’50 και ’60, όπου τραγουδούσε στις πίστες της εποχής αλλά συμμετείχε και σε πολλές ελληνικές ταινίες.

20 Μαΐου

Έφυγε από την ζωή ο  Αντρέας Νικολάους Λάουντα, γνωστός ως ‘ΝΙΚΙ’, 70 ετών, Αυστριακός, ένας από τους δύο οδηγούς με τους περισσότερους τίτλους στη Φόρμουλα 1.

26 Μαΐου

Ευρωεκλογές 2019

Αποχή 41,31, ΝΔ 33,12 (8 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 23,75 (6 έδρες), ΚΙΝΑΛ 7,72 (2 έδρες), ΚΚΕ 5,35 (2 έδρες), ΧΑ 4,87 (2 έδρες), ΕΛΛ.Λύση 4,18 (1 έδρα), Λοιπά 21,00 (ΜΕΡΑ 25 2,99, Πλεύση Ελευθερίας 1,61, Το  Ποτάμι 1,52, Ένωση Κεντρώων 1,45, Ο Άλλος Δρόμος 1,24, ΛΑΟΣ 1,23 κ.τ.λ.)

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η συμμετοχή έφτασε στο 50,66%. Ε.Λ.Κ. 24,23 (182 έδρες), Σοσιαλδημοκράτες 20,51 (154 έδρες), Renew Europe 14,38 (108 έδρες), Πράσινοι 9,85 (74 έδρες), Identity and Democracy 9,72 (73 έδρες), Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών 8,26 (62 έδρες), Ανένταχτοι σε ομάδα 7,59 (57 έδρες), Ευρωπαϊκή Αριστερά 5,46 (41 έδρες)

Περιφερειακές Εκλογές 2019 - Ά γύρος

Από τον Ά γύρο εξελέγησαν 6 περιφερειάρχες. % υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ και ένας με υποστήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο  Απόστολος Τζτζικώστας κατάφερε να συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό πάνω από 60% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης με ποσοστό που ξεπέρασε το 52%, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με πάνω από 56%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο με πάνω από 55% και στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός με πάνω από 55%. Μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αφού υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη που είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο οποίος εξελέγη με ποσοστό άνω του 60 %.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η θητεία του οποίου τερματίζεται τον Οκτώβριο, προαναγγέλει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών (λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστή η ημερομηνία των εκλογών που ήταν η 7η Ιουλίου).

29 Μαΐου

Βυθίζεται στον ποταμό Δούναβη το τουριστικό κρουαζιερόπλοιο Hableány στη Βουδαπέστη, έπειτα από την ανατροπή του. Το πλοίο μετέφερε συνολικά 34 νοτιοκορεάτες τουρίστες. 7 άτομα πέθαναν και άλλα 19 αγνοούνται.

30 Μαΐου

Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο Κώστας Ευριπιώτης ο οποίος τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο. Ο ηθοποιός έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά "Της Ελλάδας τα Παιδιά".

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Αντώνης Ρεπάνης, ένας κορυφαίος του λαϊκού τραγουδιού. Ερμηνευτής, δεξιοτέχνης της κιθάρας, συνθέτης, καθιερώθηκε την δεκαετία του 60 με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χιώτη, Μπακάλη κ.ά. και αργότερα με μεγάλες επιτυχίες σε δική του σύνθεση και σε ερμηνεία των Διονυσίου, Γαβαλά (Χτες το βράδυ στην ταβέρνα, Παλιατζής, Αγάπη μου επικίνδυνη) αλλά και σε δικές του ερμηνείες (Η διπρόσωπη, Δυο γυναίκες-δυο αγάπες).

2 Ιουνίου

Περιφερειακές εκλογές - Β γύρος

Τα αποτελέσματα στις επτά περιφέρειες όπου διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές 

Περιφέρεια Αττικής: Πατούλης Γεώργιος 65,79%
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Νίκας Παναγιώτης 53,59%
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Φαρμάκης Νεκτάριος 56,54%
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σπανός Φάνης 52,42%
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας: Θράκης: Μέτιος Χρήστος 50,82%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Κράτσα Τσαγκαροπούλου Ρόδη 60,12%
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Μουτζούρης Κωνσταντίνος 55,40%

Όλοι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ. Συνολικά η ΝΔ επικράτησε σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. 

Δημοτικές εκλογές - Β Γύρος

Στο δήμο Αθηναίων εκλέγεται ο Κώστας Μπακογιάννης  (ΝΔ), στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας (ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ), και στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης (ΚΚΕ).

4 Ιουνίου

Έφυγε από τη ζωή ο Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

7 Ιουνίου

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

15 Ιουνίου

Έφυγε από την ζωή ο  Φράνκο Τζεφιρέλι, 96 ετών, Ιταλός σκηνοθέτης, μαθητής του Βισκόντι, ο οποίος σκηνοθέτησε έργα της όπερας  κλασική πλέον ταινία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (1968)

17 Ιουνίου

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης.Ήταν γιος του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη. 

21 Ιουνίου

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

24 Ιουνίου

Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, σε ηλικία 69 ετών.

28 Ιουνίου

Στις 28 Ιουνίου εκδικάζεται στα δικαστήρια Ιωαννίνων η πολύκροτη υπόθεση με τους εννέα Κρητικούς, σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής, που κατηγορούνταν για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο άτυχο Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το δικαστήριο έκρινε τους οκτώ ένοχους και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης: στους πέντε ποινή φυλάκισης τριών ετών χωρίς αναστολή και στους τρεις ποινή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών στο Ηράκλειο.

Η υπόθεση: Η υπόθεση αφορούσε στα στα καψώνια που έπαιρναν τη μορφή βασανιστηρίων και στα πειράγματα που είχαν μετατραπεί σε άγριο bullying και είχαν κάνει αφόρητη τη ζωή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε πλέον ούτε να βγει από την πόρτα του δωματίου του ή να κάνει ντους με την ηρεμία του. Κι όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Με πληροφορίες από: enikos.gr, sputniknews.gr, newsbeast.gr, rizospastis.gr, 902.gr, news247.gr, nonews-news, newsbomb.gr, imerodromos.gr, to pontiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρκος Αυρήλιος - Αποφθέγματα

Τάσος Λειβαδίτης - Οι Τρεις

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Παιανία

Οι γνωστοί-άγνωστοι του ελληνικού κινηματογράφου

Ο μύθος της Νιόβης

Πώς βγήκε η φράση Θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο;