25 Οκτωβρίου 1959 - Άρχισε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής


Το 1959 αποτέλεσε χρονιά – σταθμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς καθιερώθηκε το ενιαίο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας υπό την πίεση της κυβέρνησης Καραμανλή, που επιδίωκε τη διεξαγωγή περισσότερων αγώνων για την επιτυχία του ΠΡΟ-ΠΟ, αλλά και της ΟΥΕΦΑ, που ήθελε την προσαρμογή του ελληνικού πρωταθλήματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΕΠΟ αντέδρασε στην αρχή, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από την αποφασιστικότητα του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γεωργίου Βήχου.

Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1959, άρχισε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής.  Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Super League, 16 ομάδες από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία βρίσκονται στη σέντρα. Η αγωνιστική άρχισε νωρίς, στις 10 το πρωί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου  η Προοδευτική νίκησε με σκορ 1-0  τον Απόλλων Καλαμαριάς. 

 Στις άλλες συναντήσεις σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Παγκορινθιακός - Ολυμπιακός 1-0, ΠΑΟΚ - Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης 3-2,  Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1, Εθνικός Πειραιώς - ΑΕΚ 0-1, Πανιώνιος - Α. Ε. Νίκαιας  3-0, Δόξα Δράμας - Αρης 2-2, Ηρακλής - Απόλλων 0-0.

Η ρομαντική περίοδος του ποδοσφαίρου είχε περάσει ανεπιστρεπτί και το άθλημα πέρναγε σταδιακά στην εποχή του ημιεπαγγελματισμού και από το 1979 στον πλήρη επαγγελματισμό με την ίδρυση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΠΑΕ) και την ανάληψη διεξαγωγής του πρωταθλήματος από την Ένωση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ). Δύο χρόνια νωρίτερα, οι ποδοσφαιριστές είχαν ιδρύσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου τους.

 Από  τη σεζόν 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, καθώς βάσει νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την 19η Ιανουαρίου 1979 (Ν. 879/1979) τα ποδοσφαιρικά τμήματα των συλλόγων μετατράπηκαν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ). 

 Την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος ανέλαβε η νεοσύστατη Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ), υπό την εποπτεία της ΕΠΟ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, sansimera.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Λόρδος Βύρων - Αποφθέγματα

Γιάννης Δαλιανίδης - Κατήφορος

Νίκος Καζαντζάκης - Αποφθέγματα (Γ Μέρος)

Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης - Η παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη

Ναπολέων Λαπαθιώτης - Αποφθέγματα