Σαν Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου




1529: Αρχίζει η Πολιορκία της Βιέννης από τις δυνάμεις του οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

1719: Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.

1795: Ιδρύεται στο Παρίσι η Βουλή των 500.

1806: Επιστροφή των Λιούις και Κλαρκ από το βορειοδυτικό Ειρηνικό.

1821: Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Ελληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν συγκεντρωθεί 40.000 Τούρκοι. Η άλωση της Τριπόλεως αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους Τούρκους και την πρώτη μεγάλη νίκη της Επαναστάσεως. Οι οδομαχίες μεταξύ των Τούρκων και των επαναστατών θα κρατήσουν δυο μέρες έως την τελική κατάληψη της Τρίπολης, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη θα σφαγιαστούν σχεδόν όλοι οι Τούρκοι και οι Εβραίοι της πόλης. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη», αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Την ίδια μέρα, τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Γαλαξίδι.

1846: Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα.

1862: Ο Ότο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.
Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι-σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου - καρώτου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.

1863: Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

1868: Στο Πουέρτο Ρίκο στην πόλη Lares πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα επαναστατικής εξέγερσης, το Grito de Lares. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά σε 400 χρόνια που επαναστατούν ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

1900: Ξεκινά τις εργασίας του το συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι. Κεντρικό σημείο διαπάλης στο συνέδριο του Παρισιού το 1900 υπήρξε η υπόθεση του Α. Μιλλεράν και κατ’ επέκταση το γενικότερο και καθ’ όλα κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις. Ακολούθως, η στάση του Μιλλεράν καταδικάστηκε τυπικά από το συνέδριο, ωστόσο, όπως διαφάνηκε, ο «Μιλλεναρισμός» διέθετε πολλούς οπαδούς στις γραμμές της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.

1913: Ο Γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από το Φρεζί, κοντά στις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα. Είναι η μακρύτερη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση εκείνης της περιόδου.

1915: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε παραίτηση. Οι σύμμαχοι αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παραβιάζοντας την ουδετερότητα.

1922: Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του Ριζοσπάστη και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτωβρίου οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1928: Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1930: Κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η λάμπα «γλόμπος» στο Γερμανό Γιοχάνες Οστερμάγιερ.

1932: Το Βασίλειο Νατζντ και Χετζάζ συγχωνεύεται με τις οάσεις Αλ Χασά και Αλ Κατίφ και σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ, το μοναδικό κράτος του κόσμου που φέρει το όνομα του ηγεμόνα του.

1942: Αρχίζουν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.

1942: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αυστραλοί επιτίθενται κατά των Ιαπώνων στη Νέα Γουινέα.

1943: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταστρέφουν το λιμάνι της Νάπολης και βυθίζουν πολλά πλοία.

1943: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σάλο»).

1944: Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Έλληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ήρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα’ αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Όλοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε δοκιμή ατομικής βόμβας.

1950: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

1953: Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ-Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1956: Το μουσείο της Ακρόπολης, που παρέμενε κλειστό από την περίοδο της κατοχής, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέες αίθουσες.

1964: Ανοίγει η Όπερα του Παρισιού με καινούργια οροφή, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Μαρκ Σαγκάλ.

1966: Διακόπτεται η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή θαυμαστών τους στη σκηνή.

1970: Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στην Χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1972: Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Φερνινάντ Μάρκος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, με σκοπό τον περιορισμό της διαφθοράς, της βίας και του πληθωρισμού.

1973: Το φαινόμενο Χουάν Περόν: Σε ηλικία 78 ετών παίρνει το 61,5% των ψήφων και επιστρέφει στην εξουσία της Αργεντινής ως Πρόεδρος της χώρας. Η δεύτερη γυναίκα του, Ιζαμπέλ, ορίζεται αντιπρόεδρος, τίτλο που η Εβίτα είχε ευγενικά αποποιηθεί.

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ)




1980: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι αποκτά το δικαίωμα να φυλακίζει χωρίς δίκη.

1993: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στο Σίδνεϊ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, 37 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.

1995: Στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

1998: Ο Σορίν Ματέι, ένας από τους πιο επικίνδυνους κακοποιούς, παγιδεύεται από την αστυνομία σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Νιόβης 4 στην Αθήνα, όπου βρίσκεται με μία φίλη του. Κατορθώνει να διαφύγει σε άλλο διαμέρισμα, όπου, κρατώντας μία χειροβομβίδα, πιάνει ομήρους μία οικογένεια. Η αστυνομία αποφασίζει έφοδο και ο Ρουμάνος πυροδοτεί τη χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά η όμηρος Αμαλία Γκινάκη (αργότερα θα χάσει τη ζωή της) και ελαφρότερα ο ίδιος ο Ματέι, ο αρχηγός της EΛAΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο υπαστυνόμος Νίκος Μαρκόπουλος και ο αστυφύλακας και οδηγός του αρχηγού της EΛAΣ Γιώργος Παλιούρας.

1999: Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Πολλές από τις μετοχές που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα αποδειχτούν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρίσματος, με εταιρίες χωρίς έργο, αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο.

2000: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το 3ο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σηκώνοντας 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Την ίδια μέρα η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μ., με χρόνο 11.12.

2005: Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και 6 άλλοι τραυματίζονται όταν καταπλακώνονται από το στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Σαντορίνης.

2006: Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ο στρατός του Λιβάνου αναπτύσσεται στη μπλε γραμμή -που λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ Ισραήλ και νότιου Λιβάνου- με την υποστήριξη κυανοκράνων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό του πολέμου.

2006: Η Αυστραλία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών, νικώντας στον τελικό στη Βραζιλία την ομάδα της Ρωσίας, με 91-74. Το χάλκινο μετάλλιο κατακτούν οι ΗΠΑ, με νίκη επί της με διοργανώτριας Βραζιλίας με 99-79.

Γεννήσεις

63 π.Χ. - Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Θαν. 19/8/14)

1856 - Γεννήθηκε ο διαπρεπής Γερμανός Βυζαντινολόγος και ελληνιστής Κάρολος Κρουμπάχερ

1916- Άλντο Μόρο, Ιταλός πολιτικός

1920-Μίκι Ρούνεϊ, ηθοποιός του Χόλιγουντ

1926-Τζον Κολτρέιν, αμερικανός σαξοφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ. («A Love Supreme») (Θαν. 17/7/1967)

1930-Ρέι Τσαρλς, μουσικός

1938- Ρόμι Σνάιντερ, ηθοποιός

1943- Χούλιο Ιγκλέσιας , Ισπανός τραγουδιστής

1945- Πολ Πέτερσεν, Αμερικανός ηθοποιός

1945 - Ιγκόρ Ιβάνοφ, Ρώσος πολιτικός, ΥΠΕΞ

1949- Μπρους Σπρίνγκστιν, ο «boss» του αμερικάνικου ροκ

1949- Κώστας Τουρνάς, τραγουδιστής και συνθέτης

1956 - Πάολο Ρόσι, Ιταλός ποδοσφαιριστής

1957 - Ρόζαλιντ Τσάο, Αμερικανίδα ηθοποιός

1958- Ντανιέλ Νταξ,Βρετανίδα μουσικός

1959- Τζέισον Αλεξάντερ, ηθοποιός

1959- Ελίζαμπεθ Πένια, ηθοποιός

1959- Λίτα Φορντ, Βρετανίδα τραγουδίστρια και κιθαρίστρια της ροκ

1964- Σπύρος Καστάνης, πρωταθλητής του στίβου στα 50 χλμ. βάδην από την Αθήνα, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2000, 2004)

1970 - Γιώργος Κολτσίδας, ποδοσφαιριστής (Άρης, αρχηγός, 2007-08)

1970 - Άνι Ντιφράνκο, Αμερικανίδα μουσικός

1971- Χρήστος Μικές, ποδοσφαιριστής (Παναχαΐκή, Καλαμάτα, Χαλκηδόνα, Ατρόμητος, Βέροια, Ιωνικός)

1972- Ανδρέας Σκέντζος, ποδοσφαιριστής (Εργοτέλης, Ρόδος)

1972 - Ζερμέν Ντουπρί, Αμερικανός μουσικός παραγωγός και ράπερ

1982 - Σάιλα Στάιλζ, Καναδέζα πορνογραφική ηθοποιός

Θάνατοι

867 - Μιχαήλ Γ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1535 - Αικατερίνη του Σάξε – Λάουενμπεργκ, 22, Βασίλισσα της Σουηδίας (1531-35), σύζυγος του Γουσταύου Α΄

1835 - Βιτσέντζο Μπελίνι, 34, Ιταλός μουσικοσυνθέτης, γνωστός για το έργο «Νόρμα»

1939 - Σίγκμουντ Φρόυντ, 83, Αυστριακός ψυχίατρος, θεμελιωτής της ψυχανάλυσης, εξόριστος στο Λονδίνο (Γεν. 6/5/1856)

1971 - Τζέιμς Αλεξάντερ, 83, μαθηματικός, ιδρυτής του κλάδου που λέγεται σήμερα τοπολογία

1973 - Ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

1973 - Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971). Δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. (Γεν. 12/7/1904)

1988 - Τιμπόρ Σέκελι, 76, Κροάτης εξερευνητής

1992 - Τζέιμς βαν Φλιτ, 100, Αμερικανός στρατηγός

1993 - Δημήτριος Άρχος, Έλληνας πολιτικός

1994 - Μαντλέν Ρενό, 74, κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός

1994 - Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ηθοποιός γνωστός για το ρόλο του «Σέβου» στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Η Λάμψη», υποκύπτει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

1994 - Ρόμπερτ Μπλοχ, 76, σεναριογράφος του «Ψυχώ» και του «Σταρ Τρεκ»

1998 - Μαίρη Φραν, 55, Αμερικανίδα ηθοποιός

2000 - Ελευθερία Σαπουντζή, 29, ηθοποιός

2003 - Κώστας Βερόπουλος, 80, ένας από τους πρωτοπόρους του κλάδου των σούπερ μάρκετ και συνιδρυτής της ομώνυμης αλυσίδας

2004 - Άντρε Χάζες, 53, Ολλανδός τραγουδιστής

2004 - Διδώ Σωτηρίου, 95, συγγραφέας («Ματωμένα Χώματα», «Οι νεκροί περιμένουν»), η πιο αγαπημένη μεταπολεμική πεζογράφος. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες - όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά - δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη».
Αργότερα, όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης». «Για μένα συγγραφέας είναι ο πρώτος σύμμαχος του λαού», έλεγε η Δ. Σωτηρίου στο «Ρ», σημειώνοντας πως «λογοτεχνία είναι να υπηρετείς την ιστορία και τη ζωή. Να βάλεις να κατοικήσει μέσα στο βιβλίο η ζωή» (Γεν. 18/2/1909)

2006 - Σερ Μάλκολμ Άρνολντ, 84, Βρετανός συνθέτης, ο πρώτος που βραβεύτηκε με Όσκαρ (για τη μουσική του στην ταινία «Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι»)

2008 - Ρούντολφ Ιλόφσκι, Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής

2009 - Ερτουγρούλ Οσμάν, Οθωμανός πρίγκιπας

Πηγές: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr, atexnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Γιάννης Δαλιανίδης - Κατήφορος

Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης - Η παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη

Κεραυνοί: Τι είναι - ποια τα είδη τους

Ναπολέων Λαπαθιώτης - Αποφθέγματα

Κάρεν Μπλίξεν - Αποφθέγματα