Σαν Σήμερα 24 Μαΐου
1626: Ο Oλλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.
1844: Ο Σάμιουελ Μορς παρουσιάζει την εφεύρεση του, τον τηλέγραφο, ενώπιον μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στέλνοντας το πρώτο τηλεγράφημα από την Ουάσινγκτον στη Βαλτιμόρη.
1881: Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Άρτα.
1883: Στις ΗΠΑ, εγκαινιάζεται η γέφυρα του Μπρούκλιν, που ενώνει το νησί του Μανχάταν με την περιοχή Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει μήκος 600 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα της εποχής. Η ανέγερση της διήρκεσε 14 χρόνια.
1886: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.
1895: O θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Γουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για το ηθικό παράπτωμα της ομοφυλοφιλίας.
1903: O 31χρονος Μαρσέλ Ρενώ και ο συνοδηγός του Βολτιέ σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα Παρίσι-Μαδρίτη. Το δυστύχημα αυτό οδηγεί σε ματαίωση του αγώνα μετά τη λήξη του πρώτου σκέλους της διαδρομής Παρίσι-Μπορντό, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής των αυτοκινητικών αγώνων από πόλη σε πόλη.
1905: Συγκροτείται το πρώτο σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.
1915: O Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη εφεύρεσή του, που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
1917: Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.
1930: Ανακαλύπτεται ο ένατος πλανήτης και παίρνει το όνομα «Πλούτωνας».
1930: Προσγειώνεται στο Ντάργουιν της Αυστραλίας η Αμι Τζόνσον, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος, που πραγματοποιεί μόνη της πτήση 11.000 μιλίων από την Αγγλία στην Αυστραλία.
1931: Γίνονται τα εγκαίνια του νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο της «Δουκίσσης Πλακεντίας».
1933: Σε όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν. Ο Γκεόργκι Δημητρόφ (ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς) και ο Ερνστ Τέλμαν (ΓΓ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχαν συλληφθεί από τους Ναζί στις 9 και 3 του Μάρτη αντίστοιχα.
1935: Το Κόμμα των Φιλελευθέρων με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή Σοφούλη αποφασίζει οριστικά να απόσχει από τις προσεχείς εκλογές με το αιτιολογικό ότι δεν διασφαλίζονταν η ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Παρόμοιες αποφάσεις πήραν και άλλα κόμματα της βενιζελικής παράταξης, του Καφαντάρη, του Μιχαλακόπουλου και του Μυλωνά.
1936: Συνέρχεται στην Αθήνα το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών. Παίρνουν μέρος 165 αντιπρόσωποι από πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλες τις ανώτερες σχολές.
1939: Οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.
1954: Ιδρύεται η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa.
1955: Στην Κύπρο, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ με βόμβα που τοποθετούν άνδρες της ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμά του στον κινηματογράφο. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του. Επικηρύχθηκαν οι Γρίβας Διγενής (10.000 λίρες) και Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες).
1956: Πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Νικήτρια αναδεικνύεται η ελβετίδα Λις Άσια με το τραγούδι «Refrain».
1964: Οι πιο αιματηρές ταραχές, που ξεσπούν ποτέ κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα γίνονται στη Λίμα μεταξύ του ματς Αργεντινής και Περού για τα προκριματικά του Ολυμπιακού Τουρνουά, όταν ο διαιτητής ακυρώνει γκολ της ομάδας του Περού. Οι νεκροί ανέρχονται στους 300 και οι τραυματίες τους 650.
1964: Ιδρύεται η Πανελλαδική Ένωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).
1966: Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία και η κυβέρνηση τους επιστρατεύει.
1968: Ο Ντε Γκολ προκηρύσσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι στην Προεδρία για τις 16 Ιουνίου. Ανακοίνωση για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Το απεργιακό κίνημα κλιμακώνεται με 10 εκατομμύρια απεργούς. Ταραχές στη Λιόν. Πρώτος θάνατος. Οι διαδηλωτές οδηγούν ένα φορτηγό κατά της αστυνομίας που σκοτώνει τον αξιωματικό Ρενέ Λακρουά. Ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι, στην περιοχή του Σταθμού της Λιόν. Ξεσπά φωτιά στο χρηματιστήριο που γρήγορα τίθεται υπό έλεγχο (θα ξανανοίξει στις 7 Ιουνίου). Απολογισμός της ημέρας: 456 τραυματίες και 795 συλλήψεις. Δημιουργούνται «Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας» (CDR) κατά του «χάους», από γκολιστές. «Μην αφήνετε μία μειοψηφία να κυβερνήσει» αναφέρεται σε μια μπροσούρα τους.
1972: Η Ασφάλεια Προαστίων συλλαμβάνει στη Νέα Ιωνία 5 κλωστοϋφαντουργούς εργάτες και εργάτριες με την κατηγορία ότι την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαν κολλήσει στο εργοστάσιο όπου δούλευαν συνθήματα κατά της δικτατορίας και υπέρ των αγώνων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.
1975: Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (η παράταξη στα πλαίσια της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.
1976: Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν.330).
Κατά τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη αγριότητα εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.
Ο Ν.330 θα υπερψηφιστεί τελικά στις 27 του μηνός, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την…πάλη των τάξεων!» Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
1980: Η Κυβέρνηση Ράλλη παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
1989: Σε απεργία πείνας κατεβαίνει ο Μανώλης Γλέζος έξω από την ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενος για την άνιση κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, ενόψει των εκλογών.
1993: Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.
1994: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εισηγούνται την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
1995: Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.
1996: Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας και το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, εγκαινιάζει ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος.
1998: O ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ μετά από 14 χρόνια νικώντας τον ΠΑΟΚ με 68-58 στον 5ο τελικό των playoffs. Ο Predrag Stojakovic αποχαιρετά τον ΠΑΟΚ και μετακομίζει στους Sacramento Kings αποκτώντας τον τίτλο του πρώτου «Έλληνα» που θα παίξει στο ΝΒΑ.
1998: Ο Χρυσός Φοίνικας του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών απονέμεται στον κορυφαίο έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο για την ταινία του «Μία αιωνιότητα, μία ημέρα». Το βραβείο αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.
2000: Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά την Βαλένθια με 3-0 στον ισπανικό τελικό του Champions League και κατακτά τον 8ο ευρωπαϊκό της τίτλο.
2001: O 15-χρονος Τέμπα Τσχέρι, οδηγός ορειβατικής αποστολής γίνεται ο νεότερος άνθρωπος, που πατά την κορυφή του Έβερεστ.
Γεννήσεις
1686 - Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Θαν. 16/9/1736)
1743 - Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος επαναστάτης
1819 - Βικτωρία, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου που σημάδεψε το 19o αιώνα στη Μ. Βρετανία και η εποχή της ονομάσθηκε βικτοριανή
1855 - Άρθουρ Ουίνγκ Πινέρο, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας
1863 - Τζορτζ Γκρέι Μπάρναρντ, Αμερικανός γλύπτης
1870 - Γιαν Κριστιαν Σματς, πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής
1883 - Έλσα Μάξγουελ, Αμερικανίδα δημοσιογράφος
1900 - Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, Ιταλός ηθοποιός και σεναριογράφος
1905 - Μιχαήλ Σόλοχοφ, Ρώσος συγγραφέας
1907 - Αλεξάντερ Γκιράρντ, Αμερικανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων
1924 - Αλέξης Πάρνης, Έλληνας συγγραφέας
1931 - Γιάνι Μπάσο, Ιταλός σαξοφωνίστας
1938 - Μαξ Ρόμαν, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
1940 - Γιόζεφ Μπρόντσκι, Ρώσος ποιητής
1941 - Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης
1942 - Χάνου Μίκολα, Φινλανδός οδηγός αγώνων
1945 - Πρισίλα Πρίσλεϋ, Αμερικανίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας
1945 - Ντρις Ζετού, Μαροκινός πολιτικός
1966 - Ερίκ Καντονά, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1967 - Ντέινα Άσμπρουκ, Αμερικανός ηθοποιός
1973 - Ρουσλάνα, Ουκρανή τραγουδίστρια
1975 - Γιάννης Γκούμας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1978 - Ντ' Άντζελο Ντινέρο, Αμερικανός παλαιστής
1979 - Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1986 - Γιάννης Κοντοές, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1543 - Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. (Γεν. 19/2/1473)
1883 - Αμπντ Ελ Κάντερ, Αλγερινός εμίρης, εθνικός ήρωας και θεμελιωτής του κράτους της Αλγερίας
1903 - Μαρσέλ Ρενώ, Αμερικανός πιλότος
1922 - Κοσμάς Δουμπιώτης, στρατηγός
1924 - Τσαρλς Τάουνσεντ, Άγγλος στρατηγός
1963 - Έλμορ Τζέιμς, Αμερικανός τραγουδοποιός και κιθαρίστας
1974 - Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας (Γεν. 29/4/1899)
1984 - Βινς Μακμάν Sr., Αμερικανός επιχειρηματίας
1995 - Χάρολντ Ουίλσον, Άγγλος πολιτικός
2001 - Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας (Γεν. 1919)
Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr, atexnos.gr
Πηγή: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr, atexnos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου