Αρτο Απαρτιάν


Γεννημένος στην Αθήνα το 1956, αποφοίτησε το 1984 από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη, ενώ είχε ήδη αρχίσει να συμμετέχει σε παραστάσεις. Με τη χαρακτηριστική εμφάνισή και την ξεχωριστή φωνή του υπηρέτησε όλα τα είδη θεάτρου, το κλασικό και το σύγχρονο, το αρχαίο δράμα και την κωμωδία, ενώ συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Τελευταίος ρόλος του ήταν εκείνος του δικηγόρου στην «Εκατομμυριούχο» του Μπέρναρντ Σο, με τη Νόνικα Γαληνέα, παράσταση που ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνισή του έγινε στην ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Guilt», ενώ η πρώτη στη «Σκιάχτρα» του Μανούσου Μανουσάκη το 1984. Από την πλούσια φιλμογραφία του σημειώνουμε τους «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού , τη «Φανουρόπιτα» του Δημήτρη Γιατζουζάκη, τον «Ομηρο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου και το «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου.

Θέατρο
Είχε συμμετάσχει σε περίπου 50 θεατρικές παραστάσεις όλων των ειδών, από κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο μέχρι αρχαίο δράμα. Είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Κιμούλης, Σταμάτης Φασουλής, Στάθης Λιβαθινός , Κώστας Νταλιάνης κ.ά.

Κινηματογράφος
Στον κινηματογράφο έπαιζε κυρίως δεύτερους ρόλους σε ταινίες όπως "Όμηρος" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, "Πέτρινα Χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη, "Παράδεισος στη δύση" του Κώστα Γαβρά, και το Guilt (2009) του Βασίλη Μαζωμένου, που ήταν και η τελευταία του ταινία κ.ά. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε στην ταινία "Η επιστροφή" (2007) του Βασίλη Δούβλη, στο ρόλο του Έλληνα μετανάστη της Γερμανίας που επιστρέφει στην πατρίδα.

Τηλεόραση
Συμμετείχε σε σειρές στην τηλεόραση. Χαρακτηριστικός ρόλος του ο Νάσος, ο φίλος δι' αλληλογραφίας της Ελένης Ράντου στο "Κωνσταντίνου και Ελένης" ως Νάσος Ζέπελιν,που δημιουργούσε μπελάδες στους πρωταγωνιστές της σειράς.

Θάνατος
Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών στις 30 Ιουνίου 2010, από πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Βύρωνα, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στην Αρμενική Εκκλησία της Αθήνας. Ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο. Ο πατέρας του, Άρης, ήταν γνωστός οργανοποιός και συντηρητής μουσικών οργάνων.

Πηγή: tovima.grwikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μάρκος Αυρήλιος - Αποφθέγματα

Τάσος Λειβαδίτης - Οι Τρεις

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Παιανία

Τζον Μίλτον

Οι γνωστοί-άγνωστοι του ελληνικού κινηματογράφου

Ο μύθος της Νιόβης