Σαν Σήμερα 24 Φεβρουαρίου


391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεοδόσιος Α', απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1582: Με την παπική βούλα Inter gravissimas, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' ανακοινώνει το γρηγοριανό ημερολόγιο.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει στο Ιάσιο την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1847: Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1847 χιλιάδες εργάτες του Παρισιού εξεγείρονται. Επεμβαίνει ο στρατός και στήνονται οδοφράγματα. Ο βασιλιάς της Γαλλίας παραιτείται από τον θρόνο του και καταφεύγει στην Αγγλία.


1848: Κυκλοφορεί το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Το πρώτο προγραμματικό κείμενο του επιστημονικού κομμουνισμού και το πρώτο Πρόγραμμα μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, όπου για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν συστηματικά και ολοκληρωμένα όλα τα συστατικά μέρη της θεωρίας του Μαρξ και του Ένγκελς. «Στο έργο αυτό» - έγραψε ο Λένιν - «διατυπώνεται με μεγαλοφυή καθαρότητα και λαμπρότητα η καινούρια κοσμοθεωρία, ο συνεπής υλισμός που αγκαλιάζει και τον τομέα της κοινωνικής ζωής, η διαλεκτική, σαν η πιο ολόπλευρη και βαθιά θεωρία για την εξέλιξη, η θεωρία για την ταξική πάλη και για τον κοσμοϊστορικό επαναστατικό ρόλο του προλεταριάτου να δημιουργήσει την καινούρια κομμουνιστική κοινωνία».

Το Μανιφέστο τελειώνει με ένα φλογερό κάλεσμα των εργατών όλου του κόσμου, στον αγώνα για το γκρέμισμα του καπιταλισμού και για τη νίκη του κομμουνισμού: «Οι κυρίαρχες τάξεις ας τρέμουν μπροστά στην κομμουνιστική επανάσταση! Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Αλλά θα κερδίσουν όλο τον κόσμο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ»!

Η έκδοση του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπου ο μαρξισμός για πρώτη φορά παρουσιάζεται σαν μια ενιαία συστηματική κοσμοθεωρία, ήταν ένα γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας. Στο έργο αυτό συνοψίζεται η ανάπτυξη του μαρξισμού από τα 1840 έως τα 1850. Η γέννηση του μαρξισμού - της καινούριας επαναστατικής κοσμοθεωρίας - ήταν μια πραγματική επανάσταση στην εξέλιξη της επιστήμης και στην ιστορία της κοινωνικής σκέψης.

1863: Κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.


1868: Το επιβατικό ατμόπλοιο «Πατρίς», ένα από τα πλοία της Ελληνικής Ατμοπλοϊκής Εταιρίας, της πρώτης ακτοπλοϊκής εταιρίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, από λάθος υπολογισμό του καπετάνιου και του πηδαλιούχου, προσκρούει σε ξέρα στην θέση Κούνδουρος της Κέας και βυθίζεται χωρίς ανθρώπινες απώλειες

1868: Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον οποίο απαγγέλλονται κατηγορίες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αργότερα θα αθωωθεί στη Γερουσία.

1881: Η Κίνα και η Ρωσική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη της Αγίας Πετρούπολης.


1892: Ξεκινάει να πρωτοδημοσιεύεται το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Καλόγερος» σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εφημερίδα», με τον υπότιτλο «Μικρά Μελέτη»

1919: Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Άουγκσπουργκ.

1920: Ιδρύεται το Ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας. Είναι, η βασική δύναμη κρούσης του γερμανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στη Σοβιετική Ένωση και τους λαούς.

1924: Ύστερα από φυλάκιση δύο χρόνων ο Μαχάτμα Γκάντι (ηγετική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών) αφήνεται ελεύθερος.

1931: Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη γράμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο προτείνεται το σταμάτημα κάθε συζήτησης - διαπάλης μέσα στο Κόμμα ωσότου εξετασθεί η ουσία των διαφωνιών και να μην παρθεί έως τότε κανένα καταστατικό μέτρο κατά των διαφωνούντων.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει την απόφαση της ΚΔ.

1942: Η μάχη του Λος Άντζελες: Ένας λανθασμένος συναγερμός οδηγεί σε μπαράζ αντιαεροπορικών πυρών που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Φεβρουαρίου.

1943: Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ Αθήνας κηρύσσεται απεργία των εργατών, υπαλλήλων, μαθητών και πραγματοποιείται μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα με συμμετοχή 100.000 λαού για την επιβίωση και την ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης.

Η ορμή του λαού ήταν ασυγκράτητη εκείνη τη μέρα, όπως άλλωστε και τις επόμενες. Ομάδες διαδηλωτών εισέβαλαν στα παλαιά ανάκτορα και κατέκλυσαν τα κυβερνητικά γραφεία, ενώ ο κύριος όγκος της διαδήλωσης κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας - που τότε ήταν στη διασταύρωση των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα.

Οταν έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας μίλησαν αντιπρόσωποι του ΕΑΜ. Ανάμεσά τους και η ΕΠΟΝίτισσα Νίκη (πριν μία μέρα είχε ιδρυθεί η ΕΠΟΝ), που ενθουσίασε τους νέους. Μετά τις ομιλίες οι διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο κι έβαλαν φωτιά στα αρχεία του με τους καταλόγους των υποψηφίων προς επιστράτευση.

Αυτό ήταν η αρχή. Την άλλη ημέρα το πρωί ο «Ριζοσπάστης» σε έκτακτη έκδοσή του καλούσε το λαό να συνεχίσει τον αγώνα για να ματαιώσει τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης.

1944: Στις Βίγλες της Μεγαλόπολης οι Γερμανοί εκτελούν 204 ομήρους που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης

1946: Ο συνταγματάρχης Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ιδρυτής του πολιτικού κινήματος που έγινε γνωστό ως Περονισμός, εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Αργεντινής.

1948: Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Αίγιο. Μάχη του ΔΣΕ στο Μυτιληνιό Σάμου.

1953: Αρχίζει στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο η δίκη των αεροπόρων. Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν προκειμένου να «ομολογήσουν». Το Αναθεωρητικό επικύρωσε ουσιαστικά την απόφαση του Αεροδικείου.

1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1965: Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (24/2-1/3/1965). Η Ολομέλεια αυτή αν και επέμεινε στο θέμα της ντε φάκτο νομιμοποίησης του ΚΚΕ, δεν πήρε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα μέτρα για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα.

Το κυριότερο ήταν ότι δεν αναθεώρησε την απόφαση του 1958 για τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων και δεν προχώρησε στη λήψη απόφασης δημιουργίας μαζικών παράνομων κομματικών οργανώσεων. Η επέκταση των κομματικών στηριγμάτων σε καμία περίπτωση δεν απαντούσε στο πρόβλημα, ενώ ακόμα και αυτή υπονομεύτηκε στην πράξη από καθοδηγητικά στελέχη του Κόμματος, που είτε δούλευαν στην ΕΔΑ είτε δρούσαν μόνο στο πλαίσιο του ΚΚΕ.

1968: Ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκόβης. 134.461 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση Σκοτίας - Αγγλίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα (Πραξικόπημα της Πιτζάμας).

1976: Υιοθετείται νέο σύνταγμα στην Κούβα.


1981: Ο εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,7 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τους δρόμους της πόλης. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 20 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από καρδιακή προσβολή.

1981: Στη Μεγάλη Βρετανία, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Κάρολου με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

1989: Σε πτήση Boeing 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει τρύπα στην άτρακτο με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα εννέα άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

1994: Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνωρίζει, μετά από 70 χρόνια, την Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

2008: Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρεται από την ηγεσία της Κούβας ύστερα από 50 περίπου χρόνια

2012: Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματικό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Γεννήσεις

1304 - Ιμπν Μπατούτα, Μαροκινός εξερευνητής

1360 - Αμεδαίος Ζ', κόμης της Σαβοΐας

1413 - Λουδοβίκος, δούκας της Σαβοΐας

1500 - Κάρολος Κουίντος, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1536 - Πάπας Κλήμης Η'

1547 - Δον Χουάν, Αυστριακός στρατιωτικός

1557 - Ματθίας, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1808 - Τζον Γουάις, Αμερικανός εφευρέτης

1831 - Λέο φον Καπρίβι, καγκελάριος της Γερμανίας

1837 - Ροσαλία δε Κάστρο, Ισπανίδα συγγραφέας

1842 - Αρρίγκο Μπόιτο, Ιταλός ποιητής και συνθέτης

1878 - Αμπντέλ Αζίζ, σουλτάνος του Μαρόκου

1882 - Εκρέμ Λιμποχόβα, Αλβανός πολιτικός

1885 - Στανισλάβ Ιγκνάσυ Βίτκιεβιτς, Πολωνός συγγραφέας και ζωγράφος

1898 - Κουρτ Τανκ, Γερμανός μηχανικός αεροναυπηγικής

1914 - Ραλφ Έρσκαϊν, Άγγλος αρχιτέκτονας

1919 - Νέλι Κόναλι, πρώτη κυρία του Τέξας

1927 - Εμανουέλ Ριβά, Γαλλίδα ηθοποιός

1934 - Χρήστος Λαμπράκης, Έλληνας εκδότης (ΔΟΛ) (Θαν. 21/12/2009)

1934 - Γιώτα Λύδια, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1934 - Μπίνγκου γουά Μουταρίκα, πρόεδρος του Μαλάουι

1943 - Πάμπλο Μιλανές, Κουβανός τραγουδοποιός

1949 - Πασχάλης Τερζής, Έλληνας τραγουδιστής

1951 - Λαϊμντότα Στραουγιούμα, Λετονή πολιτικός

1954 - Σιντ Μάιερ, Καναδός προγραμματιστής και σχεδιαστής παιχνιδιών

1955 - Αλέν Προστ, Γάλλος οδηγός αγώνων


1955 - Στιβ Τζομπς, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer. (Θαν. 5/10/2011)

1956 - Τζούντιθ Μπάτλερ, Αμερικανίδα φιλόσοφος

1972 - Θεόδωρος Κουρεντζής, Έλληνας διευθυντής ορχήστρας, συνθέτης και ποιητής

1977 - Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζ., Αμερικανός επαγγελματίας πυγμάχος

1989 - Κώστας Κουφός, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1992 - Νίκος Καρέλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1102 - Κωνσταντίνος Α', πρίγκιπας της Αρμενίας

1386 - Κάρολος Γ', βασιλιάς της Νάπολης. Δολοφονείται στη Βούδα.

1563 - Φραγκίσκος, δούκας του Γκιζ

1704 - Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ, Γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το «Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision. (Γεν. 1643)

1777 - Ιωσήφ Α', βασιλιάς της Πορτογαλίας

1810 - Χένρι Κάβεντις, Άγγλος επιστήμονας

1815 - Ρόμπερτ Φούλτον, Αμερικανός εφευρέτης

1903: Παναγιώτης Ποταγός, έλληνας γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού». (Γεν. 1839)

1942 - Άντον Ντρέξλερ, Γερμανός πολιτικός

1953 - Γκερτ φον Ρούντστετ, Γερμανός στρατάρχης

1967 - Φραντς Γουάξμαν, Γερμανός συνθέτης

1975 - Δημοσθένης Στεφανίδης, Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός

1980 - Γεώργιος Ανδριανόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής


1984 - Κούλης Στολίγκας, Έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου. (Γεν. 1909)

1985 - Γιώργος Γιάμαλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1986 - Απόστολος Τσιτσάρας, Έλληνας πολιτικός

1993 - Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1998 - Νίκος Καλούδης, Έλληνας πολιτικός

2000 - Μιχαήλ Ρουφογάλης, Έλληνας στρατιωτικός

2001 - Ρηνιώ Παπανικόλα, Ελληνίδα ραδιοφωνική παραγωγός

2001 - Κλοντ Σάνον, Αμερικανός μαθηματικός

2002 - Μάρτιν Έσλιν, Ούγγρος θεατρικός συγγραφέας

2003 - Αλμπέρτο Σόρντι, Ιταλός ηθοποιός

2016 - Πίτερ Κενιλορέα, πρωθυπουργός των νήσων Σολομώντα


Πηγή: sansimera.gr, 902.gr, newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια - Frosty the Snowman

Η μοναδική ολική έκλειψη Ηλίου του 2020 και Εντυπωσιακή "βροχή" από πεφταστέρια απόψε

Σαν Σήμερα 20 Ιουλίου

Μέγας Βασίλειος - Προς τους νέους: Πως να ωφελούνται από τα Ελληνικά γράμματα, Η Μέρος

Violet Jessop - Η γυναίκα που επιβίωσε από τρεις θαλάσσιες καταστροφές

Η ταυτότητα της ημέρας

Τα 100 βιβλία που πρέπει να έχεις διαβάσει πριν πεθάνεις - 48. «Η Αισθηματική Αγωγή» - Γκουστάβ Φλωμπέρ