Σαν Σήμερα 21 Φεβρουαρίου


1431: Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης, στο Ρουέν της Γαλλίας, έδρα της αγγλικής κυβέρνησης κατοχής.

1437: Δολοφονείται ο Ιάκωβος Α' της Σκωτίας.

1613: Στη Ρωσία, ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρομανώφ. Η δυναστεία των Ρομανώφ έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

1848: Οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», τη Βίβλο του Κομουνισμού.

1878: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος. Οι σελίδες του περιλαμβάνουν 50 ονόματα.


1913: Ο Ελληνικός Στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Ιωάννινα από τους Τούρκους. Υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης και οι άνδρες του Τουρκικού Στρατού, περίπου 30.000, παραδίδονται και θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου.

1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού διχασμού.

1916: Αρχίζει η Μάχη της Βερντέν, στη Γαλλία. Στη μάχη αυτή, που υπήρξε μια από τις κρισιμότερες και αιματηρότερες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχασαν τη ζωή τους 434.000 Γερμανοί και 543.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1919: Δολοφονείται ο Γερμανός σοσιαλιστής, Κουρτ Άισνερ. Ο θάνατός του έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Βαυαρικής Σοβιετικής Δημοκρατίας και τη διαφυγή του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης από το Μόναχο.

1930: Οι Γερμανοί αρχίζουν την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1932: Η ΕΣΣΔ αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από το Λέον Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης.

1945: Ξεκινά στην Αθήνα η πρώτη «δίκη των δωσιλόγων». Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για την αλληλοσύνδεση - αλληλοϋποστήριξη των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης (τόσο εκείνων που σχετίζονταν με τις δυνάμεις Κατοχής, όσο και εκείνων που σχετίζονταν με το βρετανικό κράτος), των ενόπλων σωμάτων που πρόσκεινταν σε αυτές, κλπ.
Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», ενώ και από αυτούς που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή ή ισόβια, σύντομα αμνηστεύτηκαν. Η ατιμωρησία των συνεργατών των δυνάμεων Κατοχής ήταν αποτέλεσμα της στενής αλληλοσύνδεσής τους με τον υπόλοιπο αστικό κόσμο, στο κοινό τους μέτωπο κατά του ΚΚΕ και του ένοπλου λαϊκού κινήματος. Σε αυτό, η Ελλάδα δεν υπήρξε κάποια «εξαίρεση στον κανόνα.» Τουναντίον, η ατιμωρησία των δοσιλόγων και η επανένταξή τους στον αντικομμουνιστικό αγώνα μετά τον πόλεμο, υπήρξε διεθνές φαινόμενο.

1946: Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι με την ισχύουσα κατάσταση το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 31 του Μάρτη και επισημαίνει ότι «μέσα σε λίγες βδομάδες, όταν υπάρχει καλή θέληση και σταματήσει η αγγλική αντίδραση, μπορούν να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για στοιχειωδώς λεύτερες εκλογές».

1947: Η Βρετανία γνωστοποιεί επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατεί πλέον να στηρίζει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Την επόμενη ημέρα, ο διευθυντής του Γραφείου Εγγύς Ανατολής και Αφρικανικών Υποθέσεων του State Department, Λ. Χέντερσον, εκτίμησε πώς «εάν οι Βρετανοί απέσυραν τους στρατιώτες τους από την Ελλάδα και εμείς δεν παρέμβουμε, οι Έλληνες κομμουνιστές αντάρτες (...) θα αποκτούσαν σίγουρα τον έλεγχο της Ελλάδας. Εάν συνέβαινε αυτό (...) η ανατολική Μεσόγειος και η Εγγύς Ανατολή θα χανόταν στους κομμουνιστές».

1947: Στη Νέα Υόρκη ο Έντουν Λαντ παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική μηχανή, που βγάζει στιγμιαίες φωτογραφίες, την Πόλαροϊντ.

1956: Ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, αρχίζει το έργο της η Διεθνής Επιτροπή των 6 ΚΚ, η οποία ανέλαβε να παρέμβει στο ΚΚΕ. Η παρέμβαση αυτή είχε ζητηθεί από ορισμένα στελέχη που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις του Κόμματος και κατηγορούσαν τον Γενικό του Γραμματέα Νίκο Ζαχαριάδη και το ΠΓ για σεχταριστική πολιτική, ανώμαλη εσωκομματική λειτουργία, διαφωνία και απείθεια προς το ΚΚΣΕ, κ.α. Την ίδια μέρα, η Επιτροπή των 6 ΚΚ (Σοβιετικής Ένωσης, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας) πραγματοποιεί την πρώτη συζήτηση με το Ν. Ζαχαριάδη.

1958: Ο Άγγλος εικαστικός, Τζέραλντ Χόρτομ, σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.

1960: Ο Φιντέλ Κάστρο κρατικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις στην Κούβα.

1966: Καταδικάζεται σε θάνατο από στρατοδικείο και στη συνέχεια εκτελείται, ο Νιόνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδονησίας. Η εκτέλεσή του έγινε στα πλαίσια μιας ανελέητης αντικομμουνιστικής σφαγής, που ξεκίνησε με το πραξικόπημα της 30/9/1965 και διεξήχθη με τις ευλογίες της CIA.

Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη του ΚΚ Ινδονησίας (που έως τότε ήταν το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο με 3 εκατομμύρια μέλη και μεγάλη επιρροή στο λαό) σφαγιάστηκαν ή κλείστηκαν στη φυλακή και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1968: Η ΕΣΣΔ καταγγέλλει στον ΟΗΕ τη Χούντα ότι παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώκοντας και βασανίζοντας τους αντιπάλους της.

1969: Το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στην Πάρνηθα αποφασίζεται να μετατραπεί σε καζίνο.

1972: Πραγματοποιείται η ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα, όπου συναντάται με το Μάο Τσε Τουνγκ. Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα που είχε προκαλέσει η ρήξη του ΚΚ Κίνας με το ΚΚΣΕ έπειτα από το 20ο Συνέδριο του τελευταίου (1956), δεν άφησε αδιάφορο το ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο που έσπευσε να το εκμεταλλευτεί.

1973: Πραγματοποιούνται στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων». Στην κατάληψη σημαντική υπήρξε η συμβολή της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ.

Από τις 7 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από τη Νομική εκατοντάδες άτομα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές. Η αστυνομία διαλύει βίαια τους συγκεντρωμένους. Όμως, ο κόσμος ξανασυγκεντρώνεται και πάλι στην οδό Ακαδημίας. Ήταν η πρώτη κατάληψη της Νομικής, που έληξε το βράδυ της επόμενης μέρας. Οι φοιτητές αποχώρησαν συντεταγμένα, έχοντας σημειώσει μια ουσιαστική νίκη. Η αποχώρησή τους έγινε με την κάλυψη των χιλιάδων διαδηλωτών, που είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη σύλληψη πολλών. Η κατάληψη της Νομικής δεν είναι μόνο η πιο μαζική και θεαματική αντιδικτατορική εκδήλωση στα χρονικά του φοιτητικού κινήματος. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι, αφ' ενός, η πολιτικοποίησή της και, αφ' ετέρου, η ανοιχτή συμπαράσταση του αθηναϊκού λαού. Ο αγώνας των φοιτητών μαζικοποιείται και απηχεί όλο και πιο έντονα τις αντιδικτατορικές διαθέσεις που απλώνονται. Η αντίστροφη μέτρηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 έχει αρχίσει.

1985: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή», Νίκο Μομφεράτο, και τον οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσέτη.

2008: Το σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό διαρρέει στην εφημερίδα Το Βήμα. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

2015: Δολοφονήθηκε αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού με καλάσνικοφ. Η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη» ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για τη δολοφονία

Γεννήσεις

1609 - Ραϊμόντο Μοντεκκούκολι, Ιταλός στρατιωτικός

1728 - Πέτρος Γ', τσάρος της Ρωσίας

1791 - Τζον Μέρσερ, Άγγλος χημικός και βιομήχανος

1817 - Χοσέ Θορίγια, Ισπανός δραματουργός

1836 - Λεό Ντελίμπ, Γάλλος συνθέτης

1844 - Σαρλ-Μαρί Βιντόρ, Γάλλος οργανίστας και συνθέτης

1875 - Ζαν Καλμάν, Γαλλίδα υπεραιωνόβια

1893 - Αντρές Σεγκόβια, Ισπανός κλασσικός κιθαρίστας. (Θαν. 3/6/1987)

1897 - Φριτς Σούμπερτ, Γερμανός στρατιωτικός

1903 - Ρεϊμόν Κενώ, Γάλλος συγγραφέας


1903 - Αναΐς Νιν, Γαλλίδα συγγραφέας

1907 - Γουίσταν Όντεν, Άγγλος ποιητής

1909 - Χανς Ερνί, Ελβετός ζωγράφος και γλύπτης

1921 - Τζον Ρολς, Αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. («Η Θεωρία της Δικαιοσύνης») (Θαν. 24/11/2002)

1922 - Ρούντολφ Ιλόφσκι, Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής

1922 - Κολέτ Μπροσέ, Γαλλίδα ηθοποιός

1924 - Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

1925 - Σαμ Πέκινπα, Αμερικανός σκηνοθέτης

1927 - Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 10/3/2018)

1933 - Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1937 - Ρον Κλαρκ, Αυστραλός αθλητής

1937 - Γκεόργκι Προκοπένκο, Ουκρανός κολυμβητής

1937 - Χάραλντ Ε', βασιλιάς της Νορβηγίας

1938 - Λέστερ Μπερντ, πρωθυπουργός των Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

1946 - Άλαν Ρίκμαν, Άγγλος ηθοποιός

1947 - Ολυμπία Σνόου, Αμερικανίδα πολιτικός ελληνικής καταγωγής

1957 - Άγγελος Διονυσίου, Έλληνας τραγουδιστής

1958 - Νίκος Νικολόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1959 - Λία Αργυριάδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος

1960 - Πλάμεν Ορεσάρσκι, Βούλγαρος πολιτικός

1962 - Τσακ Παλάνιουκ, Αμερικανός συγγραφέας

1973 - Μπρόντους Κλέι, Αμερικανός παλαιστής

1979 - Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1980 - Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, βασιλιάς του Μπουτάν

1980 - Τιτσιάνο Φέρο, Ιταλός τραγουδιστής

1983 - Μελανί Λοράν, Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια

1985 - Γιώργος Σαμαράς, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1987 - Άσλεϊ Γκριν, Αμερικανίδα ηθοποιός

1987 - Τάπενς Μίντλετον, Αγγλίδα ηθοποιός

1987 - Έλεν Πέιτζ, Καναδή ηθοποιός

1989 - Κόρμπιν Μπλου, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής

1994 - Χάρης Μαυρίας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1996 - Σόφι Τέρνερ, Αγγλίδα ηθοποιός

Θάνατοι

4 - Γάιος Καίσαρας, Ρωμαίος ύπατος

1030 - Ογίβη του Λουξεμβούργου, κόμισσα της Φλάνδρας

1437 - Ιάκωβος Α', βασιλιάς της Σκωτίας

1513 - Πάπας Ιούλιος Β'

1624 - Ντιρκ φαν Μπαμπούρεν, Ολλανδός ζωγράφος

1677 - Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδός φιλόσοφος

1730 - Πάπας Βενέδικτος ΙΓ'

1835 - Στάικος Σταϊκόπουλος, Έλληνας αγωνιστής

1879 - Σερ Αλί Χαν, Εμίρης του Αφγανιστάν

1884 - Ιάκωβος Παξιμάδης, Έλληνας αγωνιστής και πολιτικός

1893 - Λάζαρος Βούλγαρης, Έλληνας πολιτικός

1900 - Τσαρλς Πιάτσι Σμάυθ, Ιταλός αστρονόμος

1910 - Μπούτρος Γκάλι, Αιγύπτιος πολιτικός

1919 - Κουρτ Άισνερ, Γερμανός σοσιαλιστής

1926 - Χάικε Κάμερλιν, Ολλανδός φυσικός

1938 - Τζορτζ Χέιλ, Αμερικανός αστρονόμος

1941 - Φρέντερικ Μπάντινγκ, καναδός φυσιολόγος, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής (1923), μαζί με τον Τζον Μακλίοντ για την ανακάλυψη της ινσουλίνης (1921). Επειδή για την επίτευξη της ανακάλυψης είχαν συνεργαστεί και με τον Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος όμως δεν τιμήθηκε με το Νόμπελ, ο Μπάντινγκ μοιράστηκε μαζί του το μερίδιο του χρηματικού του βραβείου. (Γεν. 14/11/1891)

1942 - Δημήτριος Καμπούρογλου, Έλληνας συγγραφέας

1942 - Γιάννης Πούλακας, Έλληνας ζωγράφος

1945 - Έρικ Λίντελ, σκωτσέζος αθλητής του στίβου, χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς». (Γεν. 16/1/1902)

1949 - Ταν Μαλάκα, Ινδονήσιος κομμουνιστής

1956 - Γρηγόρης Γεωργακόπουλος, Έλληνας αθλητής

1958 - Ντάνκαν Έντουαρντς, Άγγλος ποδοσφαιριστής

1959 - Πολ Ραντέν, Αμερικανός ανθρωπολόγος

1962 - Κωνσταντίνος Νταής-Τσάρας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1965 - Μάλκολμ Χ (κατά κόσμον Μάλκολμ Λιτλ), Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής. Ηγέτης των Μαύρων Πανθήρων, υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

1966 - Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος, Έλληνας καθηγητής και ακαδημαϊκός

1969 - Λεωνίδας Μπατρίνος, Έλληνας πολιτικός

1978 - Φιλοκτήμων Παπαδόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1984 - Μιχαήλ Σόλοχοφ, Ρώσος συγγραφέας

1985 - Νικόλαος Μομφεράτος, Έλληνας εκδότης

1989 - Αντώνιος Λιβιεράτος, Έλληνας πολιτικός

1991 - Μαργκότ Φοντέιν, Αγγλίδα μπαλαρίνα

1993 - Ίνγκε Λέμαν, Δανή σεισμολόγος

1999 - Ουόλτερ Λίνι, πρωθυπουργός του Βανουάτου

2009 - Γεώργιος Ανδρεάδης, Έλληνας πολιτικός

2013 - Μάτζικ Σλιμ, Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας

2014 - Τζωρτζ Μοντέλσκι, Πολωνός πολιτικός επιστήμονας


2014 - Σάκης Μπουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός

Πηγή: sansimera.gr, 902.gr, newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ταυτότητα της ημέρας

Σύναξη της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στην Μεσσηνία

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια - Frosty the Snowman

Η μοναδική ολική έκλειψη Ηλίου του 2020 και Εντυπωσιακή "βροχή" από πεφταστέρια απόψε

Τον Αύγουστο που μου χρωστάς

Μέγας Βασίλειος - Προς τους νέους: Πως να ωφελούνται από τα Ελληνικά γράμματα, Η Μέρος

Violet Jessop - Η γυναίκα που επιβίωσε από τρεις θαλάσσιες καταστροφές