Ηφαιστίων - Ο φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που το όνομά του δόθηκε στη νέα κακοκαιρία


Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.) ήταν Μακεδόνας ευγενής γιος του Αμύντορος, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συνδεόταν μαζί του από παιδί και είχαν και οι δύο δάσκαλο τον Αριστοτέλη. 

Ο Ηφαιστίων (σε ηλικία 22 ετών) που περνούσε τον Αλέξανδρο κατά ένα χρόνο, συνόδευε το βασιλιά στην ασιατική του εκστρατεία και πληγώθηκε σοβαρά στο μπράτσο στη μάχη των Γαυγαμήλων. Το 328, αφού κατ’ εντολή του Αλεξάνδρου κατέστειλε την επανάσταση της Σογδιανής, ανοικοδόμησε τα κατεστραμμένα χωριά και ανέλαβε τη διοίκηση μιας από τις στρατιές του βάδισαν εναντίον των Ινδιών. Βρισκόταν σε επικοινωνία με τους Αριστοτέλη και Ξενοκράτη πίσω στην Ελλάδα.

Ανήκε στο σώμα των επίλεκτων του Μακεδονικού στρατού, στους εταίρους, οι οποίοι αποτελούσαν και ένα είδος σωματοφυλακής για τον Αλέξανδρο και ήταν αυτός που κυρίως εφάρμοζε την ανατολική πολιτική του μεγάλου στρατηλάτη. Ο Ηφαιστίωνας ταυτιζόταν με τον Αλέξανδρο στις απόψεις του περί συνδιοίκησης σε κάποιες περιοχές της Ανατολής από Μακεδόνες και Πέρσες αξιωματούχους. Ήταν από τους λίγους που αντιλήφθηκε νωρίς, ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να διοικηθεί αποτελεσματικά η απέραντη νέα αυτοκρατορία.


Κυρίευσε το φρούριο όπου είχε καταφύγει ο ηγεμόνας της Πευκέλας Άστης και συνέχισε την πορεία του, οχυρώνοντας στην πόλη Πάτταλα,στις όχθες του Ινδού. Έφτασε στα Σούσα λίγο μετά τον Αλέξανδρο και πριν από τον Νέαρχο. Εκεί έγινε η μεγαλοπρεπής εορτή των γάμων που συμβόλιζε την ένωση της Ανατολής με τη Δύση, και πού στη διάρκεια της ο Μέγας Αλέξανδρος νυμφεύτηκε τη μεγαλύτερη κόρη του Δαρείου Στάτειρα και ο Ηφαιστίων τη νεότερη αδελφή της Δρύπετι. Υπήρξε υποστηρικτής της προσπάθειας του Αλεξάνδρου στο να αναμείξει τους Ελληνικούς με τους Περσικούς τρόπους.

Διακρίθηκε κατά την στρατιωτική υπηρεσία του, καθώς ήταν μέλος των σωματοφυλάκων του Αλεξάνδρου, διοικητής του ιππικού των Εταίρων, καθώς και υπεύθυνος για πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως διπλωματικές αποστολές, γεφύρωση ποταμών, και την εγκαθίδρυση νέων οικισμών.

Ο Ηφαιστίων ακολούθησε τον Αλέξανδρο στα Εκβάτανα, όπου κι εορτάστηκαν με μεγαλοπρέπεια τα Διονύσια. Την 7η ημέρα της εορτή (φθινόπωρο του 324π.Χ.) πέθανε ξαφνικά, από πυρετό που δεν είχε προσέξει, απασχολημένος στο φαγοπότι.

Ο Μέγας Αλέξανδρος βυθίστηκε σε τέτοια θλίψη, ώστε ώστε επί τρεις ημέρες δεν έφαγε ούτε ήπιε τίποτα, και πρόσταξε να εκτελέσουν το γιατρό του ηφαιστίωνος Γλαύκο, επειδή δεν τον φρόντισε και τον άφησε να πιει κρασί, ενώ ήταν άρρωστος. 

Ο νεκρός του μεταφέρθηκε στη Βαβυλώνα, όπου ανεγέρθηκε μεγαλοπρεπές οικοδόμημα με δαπάνη 12 χιλιάδων ταλάντων.

Ο Αλέξανδρος δεν συνήλθε ποτέ από τη λύπη του για το θάνατο του αγαπητού του φίλου, και πέθανε περίπου ένα χρόνο μετά. Ο Αλέξανδρος αποκαλούσε τον Ηφαιστίωνα φιλαλέξανδρον για να τονίσει την αφοσίωση του στον άνθρωπο Αλέξανδρο, αντίθετα με τον Κρατερό τον οποίο αποκαλούσε φιλοβασιλέα για να τονίσει την πίστη του στον βασιλιά Αλέξανδρο. Η φιλία του με τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν τόσο ονομαστή που πολλοί την έχουν συγκρίνει με αυτήν του Αχιλλέα και του Πατρόκλου.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Δομή, newsbeast.gr, mixanitouxronou

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Λόρδος Βύρων - Αποφθέγματα

Γιάννης Δαλιανίδης - Κατήφορος

Νίκος Καζαντζάκης - Αποφθέγματα (Γ Μέρος)

Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης - Η παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη

Κεραυνοί: Τι είναι - ποια τα είδη τους