Σαν Σήμερα 26 Νοεμβρίου


1703: Το Λονδίνο πλήττεται από καταστροφική πλημμύρα. Ο Τάμεσης υπερχειλίζει και 8.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1812: Ενώ η αποδεκατισμένη μεγάλη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία, ξεσπά η ρωσική επίθεση. Η μάχη κράτησε έως τις 29 του μήνα και κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

1826: Ο γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.

1850: Με ψήφισμά της η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ιονίων Νήσων, διερμηνεύοντας τη βούληση του Λαού, ζητά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1862: Ο Τσαρλς Λούντβιγκ Ντόντσον, γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, στέλνει ως δώρο Χριστουγέννων στη 10χρονη Άλις Λίντελ ένα χειρόγραφό του με τον τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

1885: Για πρώτη φορά φωτογραφίζεται μετεωρίτης.

1912: Ξεκινά η μάχη του Δρίσκου στην Πίνδο. Οι Γαριβαλδινοί (Ιταλοί ριζοσπάστες) εθελοντές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων αποδεκατίζονται από τις οθωμανικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

1922: Ο βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ εισέρχεται στον τάφο του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

1924: Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.


Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση του 3ου Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΕΚΕ (Κ)

1924: Πραγματοποιείται το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, αντισυνταγματάρχες Διονύσιο Δρακάτο και Γεώργιο Ζαριφόπουλο.

1927: Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών».
Η «κεντριστική» τάση είχε εμφανιστεί στο Κόμμα το Φθινόπωρο του 1926 την περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενη κατά και των «δύο κινδύνων» από «τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια οι «κεντριστές» συντάχθηκαν με τους «λικβινταριστές» συγκροτώντας την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τάσσονταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζηνόβιεφ στην ΕΣΣΔ).

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» ως αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να δυναμώνουν τον αγώνα για την απόκρουσή τους και για την περιφρούρηση της ενότητας του Κόμματος.

1928: Συστήνονται στην Ελλάδα ειδικά δικαστήρια για ανηλίκους.

1940: Η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι.


Η δημοσίευση του δεύτερου γράμματος του Ν. Ζαχαριάδη

1940: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στο συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις».
Ο Ν. Ζαχαριάδης, όντας κρατούμενος στις φυλακές της μεταξικής δικτατορίας στην Αθήνα, διαβίβασε το γράμμα στην «Προσωρινή Διοίκηση» του Κόμματος για να το δημοσιεύσει. Ωστόσο, η «Προσωρινή Διοίκηση», όντας κατασκεύασμα της Ασφάλειας, κάτι που ο Ν. Ζαχαριάδης δεν είχε ακόμα αντιληφθεί (ή δεν ήταν ακόμα βέβαιος γι’ αυτό), δεν το έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά το παρέδωσε στον Μανιαδάκη, υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης Μεταξά.
Το δεύτερο γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας το 1947.

1941: Ο Λίβανος κηρύσσει την ανεξαρτησία του, μετά από 20χρονη γαλλική κατοχή.

- Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ καθιερώνει την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ως «Ημέρα των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.

1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα», με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1943: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα εκτελούν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 έλληνες ομήρους. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι και ο ιατρός Χρήστος Καρβούνης, ο οποίος δε δέχθηκε να φύγει, όπως του πρότειναν οι Γερμανοί (είχε σπουδάσει στην Γερμανία), αλλά τοποθετήθηκε μόνος του μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει την καταστροφή των κρεματορίων στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Εβραίοι.

1949: Η Ινδία ανακηρύσσεται σε αυτόνομη και κυρίαρχη δημοκρατική χώρα με νέο Σύνταγμα.

1955: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσει την Κύπρο η Μεγάλη Βρετανία, λόγω της δράσης της ΕΟΚΑ.

1956: Ο επικοντιστής Γιώργος Ρουμπάνης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης, με επίδοση 4,50 μ.

1963: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει την εφαρμογή του μέτρου της Δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές, χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

1970: Έκρηξη βόμβας πραγματοποιείται στο άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, στην Αθήνα, ενώ δύο άλλες βόμβες, στους ραδιοθαλάμους του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στο Ζάππειο, εξουδετερώνονται πριν εκραγούν. Οι ενέργειες αποδίδονται στις αντιστασιακές οργανώσεις, Δημοκρατική Άμυνα και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), ενώ το καθεστώς απαντά με κύμα συλλήψεων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Αναστάσιος Τάλμποτ Κεφαλληνός, Βασίλης Ιντζές, Τάκης Παπαγεωργόπουλος, Θεόδωρος και Νικόλαος Βγενόπουλος, Δημήτρης Ραυτόπουλος κ.ά.

1979: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δέχεται ξανά στους κόλπους της την Κίνα, έπειτα από απουσία 21 ετών.

- Την ίδια μέρα στη Βενεζουέλα, εντοπίζεται κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

1983: Ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1985: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Ν», σε αντίποινα για τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Mελίστα, επιτίθεται με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Χίλτον, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αστυφύλακας Ιωάννης Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν δεκατέσσερις άνθρωποι.

1993: Εκτός νόμου κηρύσσονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι άλλες 35 κουρδικές ή φιλοκουρδικές οργανώσεις στη Γερμανία.

1995: Στη Γεωργία, πρόεδρος ορκίζεται ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 75%.

1998: Ο Τόνι Μπλερ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που απευθύνεται στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

1999: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182,5 κιλά, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το χάλκινο στο ζετέ και το αργυρό στο σύνολο με 387,5 κιλά στην κατηγορία των 85 κιλών του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Χρήστος Σπύρου κατακτά αργυρό μετάλλιο στο ζετέ.

2003: Το αεροπλάνο Κονκόρντ πραγματοποιεί την τελευταία του πτήση πάνω από το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας.

2005: Το θάνατο ενός αστυνομικού έχουν ως αποτέλεσμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕ Λεμεσού με το ΑΠΟΕΛ (1-1) στο Τσίρειο Στάδιο για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Ο άτυχος άνδρας πέθανε από ανακοπή καρδιάς, όταν χτυπήθηκε από πέτρες. Τραυματίζονται άλλοι 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες.

2008: Σε 185 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και 370 των τραυματιών από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη. Σημειώνεται τριπλή βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστα σημεία της ινδικής μεγαλούπολης.

Γεννήσεις

1188 - Γιούρι Β', μέγας πρίγκιπας του Βλαντίμιρ

1374 - Γιούρι του Ζβενίγκοροντ, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας

1401 - Ερρίκος Μπωφόρ, 2ος κόμης του Σόμερσετ


1581 - Φρειδερίκος, δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουρκ-Νίρμπουρκ

1607 - γεννήθηκε ο ιερωμένος και ιδρυτής του ομώνυμου ονομαστού αμερικανικού πανεπιστημίου, Τζον Χάρβαρντ (Θαν. 14/9/1638)

1609 - Ενριέτα Μαρία της Γαλλίας, βασίλισσα της Αγγλίας

1857 - ο ελβετός γλωσσολόγος και ιδρυτής της σημειολογίας, Φερντινάντ Ντε Σωσσύρ

1857 - Μιχαήλ Σαβόφ, Βούλγαρος στρατιωτικός


1861 - Ιωάννης Βελισσαρίου, Έλληνας στρατιωτικός

1876 - ο αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του κλιματισμού, Γουίλις Χάβιλαντ Κάριερ

1885 - Χάινριχ Μπρύνιγκ, Γερμανός πολιτικός

1894 - Νόρμπερτ Βίνερ, Αμερικανός μαθηματικός

1904 - Εμμανουήλ Κοθρής, Έλληνας πολιτικός


1906 - Μιχαήλ Χατζηκωνσταντής, Έλληνας στρατιωτικός

1909 - ο γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του Θεάτρου του Παραλόγου, Ευγένιος Ιονέσκο («Η Φαλακρή Τραγουδίστρια») (Θαν. 28/3/1994)

1911 - Σαβίνο Γκουλιελμέτι, Ιταλός γυμναστής


1917 - Κάσιο Ταντάο, Ιάπωνας επιχειρηματίας

1922 - Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Τσαρλς Σουλτς.

1926 - Πάνος Γαβαλάς, Έλληνας τραγουδιστής

1927 - Νίκος Φώσκολος, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος

1932 - Γιώργος Χουρμουζιάδης, Έλληνας αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός

1933 - Πουντσαγκίν Τζασράι, Μογγόλος πολιτικός

1938 η αμερικανίδα τραγουδίστρια, Τίνα Τάρνερ

1939 - Αμπντουλάχ Αχμέτ Mπαντάουι, Μαλαισιανός πολιτικός

1948 - Γκαλίνα Προζουμεντσίκοβα, Σοβιετική κολυμβήτρια

1948 - Κρέζιμιρ Τσόσιτς, Κροάτης καλαθοσφαιριστής

1951 - Σουλεϊμάν Τίχιτς, Βόσνιος πολιτικός

1951 - Τσιτσιολίνα (κατά κόσμον  Ιλόνα Στάλερ), Ουγγαρέζα πορνογραφική ηθοποιός και πολιτικός

1954 - Βελουπιλάι Πραμπακαράν, ηγέτης των Ταμίλ

1970 - Τζον Αμίτσι, Άγγλος καλαθοσφαιριστής


1973 - Γιώργος Καπελάκης, Έλληνας κολυμβητής

1986 - Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, έλληνας αθλητής του στίβου, πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ.

Θάνατοι

399 - Πάπας Σιρίκιος


998 - Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε», Βυζαντινός μοναχός

1504 - πέθανε η βασίλισσα της Ισπανίας, Ισαβέλλα (Γεν. 22/4/1451)

1516 - Τζοβάνι Μπελίνι, Ιταλός ζωγράφος

1851 - Ζαν Σουλτ, Γάλλος στρατάρχης

1855 - Άνταμ Μιτσκιέβιτς, Πολωνός ποιητής

1857 - Γιόζεφ φον Άιχεντορφ, Γερμανός ποιητής

1912 - Ιωακείμ Γ' ο Μεγαλοπρεπής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως


1928 - Ράινχαρντ Σέερ, Γερμανός ναύαρχος

1956 - Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ και διευθυντής ορχήστρας Τόμι Ντόρσεϊ. (Γεν. 10/11/1905)

1957 - ο ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, πολιτικός και πρωθυπουργός, Πέτρος Βούλγαρης (πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.)

1981 - Μαξ Όυβε, Ολλανδός σκακιστής

1982 - Γιούχαν Άαβικ, Εσθονός συνθέτης

1983 - Στρατής Δούκας, Έλληνας συγγραφέας και ζωγράφος

1987 - Τζόι Πολ Γκίλφορντ, Αμερικανός ψυχολόγος

1989 - Αχμέτ Αμπνταλά, πολιτικός από τις Κομόρες

1990 - Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1996 - Πολ Ραντ, Αμερικανός σχεδιαστής γραφικών

2008 - Έντνα Πάρκερ, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια

2008 - Γιώργης Παυλόπουλος, Έλληνας ποιητής

2009 - Δημήτρης Βράσκος, Έλληνας βιολιστής

2012 - Τζόζεφ Μάρεϊ, αμερικανός πλαστικός χειρουργός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1990 για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη (23 Δεκεμβρίου 1954) και την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου, με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος απόρριψης μοσχευμάτων από το σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση. (Γεν. 1/4/1919)

Πηγές: newsbeast.gr, 902.gr, sansimera.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Παύλος Σιδηρόπουλος - Το ξύπνημα

Δάντης Αλιγκέρι - Αποφθέγματα

Ουαρσαν Σαιρ: Πατρίδα

Μέμα Σταθοπούλου

Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Αποφθέγματα

Τ. Σ. Έλιοτ - Αποφθέγματα