5 Φεβρουαρίου 1991 - Η συντριβή του C-130 στο όρος Όθρυς με τους 63 νεκρούς


Την περίοδο εκείνη, ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και οι Αμερικανοί σφυροκοπούσαν ιρακινούς στόχους. Η φύλαξη στη βάση της Σούδας είχε πολλαπλασιαστεί. Το C 130 είχε απογειωθεί στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής, σχετικής με την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά γεγονότα.

Ήταν νέο κρύο πρωινό πριν από 28 χρόνια. Το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον κωδικό αριθμό 748, ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης, Επιβαίνοντες 63 άτομα, σμηνίτες και πλήρωμα, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων θα αυξάνονταν μετά από μία στάση στην Αγχίαλο. Το ημερολόγιο δείχνει 5 Φεβρουαρίου 1991.

Παρά την τεράστια κινητοποίηση, ο εντοπισμός των συντριμμιών του C-130 έγινε ύστερα από τρεις ημέρες, στο όρος Όθρυς, 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και σε λάθος γωνία 63 μοίρες.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του μεταφορικού αεροσκάφους της Π.Α.. χάνεται από το ραντάρ. Χρειάστηκαν τρεις ημέρες αδιάκοπης έρευνες, μέχρι -στις 8 Φεβρουαρίου- να βρεθούν και να αναγνωριστούν τα πρώτα συντρίμμια στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς στην Εύβοια σε υψόμετρο 1.520. Τα μοιραία ευρήματα εντοπίζει ένα στρατιωτικό ελικόπτερο και αμέσως ειδοποιεί τις ερευνητικές ομάδες, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που θα έπρεπε να βρίσκονταν. 

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, το ρολόι στον πύργο ελέγχου της 111ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο έδειχνε 12:55 το μεσημέρι, ενώ το C-130 επιχειρούσε προσγείωση διά οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Στην επιχείρηση εντοπισμού των συντριμμιών και τυχόν επιζώντων, συμμετείχαν οχτώ F-16, δύο C-130, δυο CL-215 Canadair, δύο ελικόπτερα Chinook, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Από εδάφους δυνάμεις καταδρομών και πεζοναυτών αρχίζουν να «χτενίζουν» τα πιθανά σημεία πτώσης του, ψάχνοντας κυρίως πάνω από τη νοητή γραμμή της πορείας που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει. 



Τα σενάρια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Το επίσημο πόρισμα για το δυστύχημα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο, αλλά δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβεται κανένα μυστήριο πίσω από την τραγωδία.
Τελικά, το σημείο που εντοπίστηκε ήταν η κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς. Όλοι επιβαίνοντες, 5 μέλη του πληρώματος και 58 σμηνίτες, ήταν νεκροί. Τα αίτια του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος δεν έγιναν ποτέ γνωστά. Για εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής θα κυριαρχεί η αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα. 


Το πρώτο σενάριο υποστήριζε ότι οι αρχές ήξεραν από την πρώτη στιγμή που βρίσκονταν τα συντρίμμια του αεροσκάφους, αλλά θέλησαν να προστατεύσουν κάποιο «μυστικό» και έτσι καθυστέρησαν να φτάσουν στο σημείο της συντριβής. Ειπώθηκε μάλιστα, ότι υπήρχαν επιζώντες που περίμεναν βοήθεια, η οποία δεν έφτασε εγκαίρως. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. 

Η δεύτερη εκδοχή έλεγε ότι στην περιοχή πετούσε και άλλο αεροσκάφος, πιθανώς εχθρικό, το οποίο αποσυντόνισε τα όργανα του C 130 και το οδήγησε σε πτώση. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. 

Η τρίτη διατύπωση ανέφερε πως το αεροσκάφος μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία προκάλεσαν έκρηξη στον αέρα, γεγονός που οδήγησε τον πιλότο σε μοιραία αναγκαστική προσγείωση. Οι υποστηρικτές αυτής της εκδοχής ενίσχυαν την άποψή τους λέγοντας ότι αμέσως μετά την ανεύρεση των συντριμμιών, ελικόπτερα Σινούκ, απομάκρυναν από την περιοχή αγνώστου περιεχομένου κιβώτια, ενώ η περισυλλογή των νεκρών δεν έγινε παρουσία ιατροδικαστή. Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. 


Το γεγονός ότι κανένα σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύστηκε, προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν την αλήθεια και να υπάρξει δικαίωση.


Η δίκη έγινε 3 χρόνια μετά, με κατηγορούμενο τον χειριστή του πύργου ελέγχου στον Αλμυρό του Βόλου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή. Σε δίκη του 1996, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε παμψηφεί, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52 ετών, πέθανε ζωή λόγω κατάθλιψης. Πολλοί έκαναν λόγο για το 64ο θύμα του δυστυχήματος.

Πηγή: reader.griefimerida.grmixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Γιάννης Δαλιανίδης - Κατήφορος

Νίκος Καζαντζάκης - Αποφθέγματα (Γ Μέρος)

Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης - Η παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη

Κεραυνοί: Τι είναι - ποια τα είδη τους

Ναπολέων Λαπαθιώτης - Αποφθέγματα