Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα - 12 Νοεμβρίου 1997: DON RICARDO


Το πλοίο βυθίστηκε με πέντε απώλειες την 12η Νοεμβρίου 1997 στον δίαυλο της Κέας μετά από σύγκρουση με το συριακό φορτηγό πλοίο MUHIEDDINE VII. Υπεύθυνος για την τραγωδία θεωρήθηκε ο Αλβανός καπετάνιος. Το DON RICARDO είχε ναυπηγηθεί το 1967 στο Αμβούργο της Γερμανίας και είχε μήκος 66 μέτρα, πλάτος 10,5 μέτρα και βύθισμα 3,97 μέτρα. Ταξίδευε με 11 κόμβους και είχε χωρητικότητα 1.155 τόνους.

Στο τελευταίο του ταξίδι του ήταν φορτωμένο με χαλύβδινες πλάκες και είχε αποπλεύσει από το Burgas της Βουλγαρίας με πενταμελές πλήρωμα: Ρώσος καπετάνιος και τέσσερις Λιθουανοί. Είχαν τελικό προορισμό την Casablanca του Μαρόκου. Αναχώρησε στις 11 Νοεμβρίου του 1997 από την Κωνσταντινούπολη και την νύχτα της 12ης Νοεμβρίου βρισκόταν στον Δίαυλο της Κέας, όπου επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Στις 11.10 συγκρούσθηκε και εμβολίστηκε από το συριακό φορτηγό πλοίο MUHIEDDINE VII μήκους 125 μέτρων και 5.198 τόνων με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να χαθεί αύτανδρο. Καπετάνιος και πλήρωμα χάθηκαν στη θάλλασσα. Μάταια τα ελληνικά εναέρια σωστικά τους αναζήτησαν για να τους σώσουν. Το μόνο που βρήκαν ήταν μια αναποδογυρισμένη λέμβος και ένα σωσίβιο του DON RICARDO.

Κανένα από το 23μελές πλήρωμα του Μουαχεντίν (MUHIEDDINE VII) δεν τραυματίσθηκε. Κατά του Αλβανού κυβερνήτη του MUHIEDDINE VII ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης ναυαγίου. Στην κατάθεσή του είπε ότι υπήρχε ομίχλη και έβλεπε το μοτορσιπ στο ραντάρ σε απόσταση 2-3 μίλια. Στη συνέχεια το έχασε και ξαφνικά το είδε μπροστά του στα 500 μέτρα.

Το πλοίο βρέθηκε ανεστραμμένο στον βυθό, έχοντας την τρόπιδα στραμμένη σε γωνία 95 περίπου μοιρών προς την επιφάνεια, ενώ ένα μεγάλο μέρος του φορτίου του βρίσκεται σκορπισμένο γύρω από το ναυάγιο. Ο νοητός άξονας πρύμνης-πλώρης έχει κατεύθυνση ανατολική και στην γάστρα του πλοίου είναι μέχρι σήμερα διακριτά τα ίχνη της βίαιης σύγκρουσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα την βύθιση του.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Ντάριο Φο: Σ’ έναν καπιταλιστή δεν πρέπει ποτέ να λες...

Νίκος Καζαντζάκης - Πάλι τα ίδια λοιπόν, γέροντά μου; Πάλι πλούσιοι και φτωχοί;

Αποφθέγματα Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Αποφθέγματα

Νίκος Ξυλούρης - Αποφθέγματα

Μ. Καραγάτσης - Αποφθέγματα