20 παράξενες πληροφορίες για τις γλώσσες του κόσμου


Σήμερα στον κόσμο ομιλούνται περίπου 7.000 γλώσσες, ο αριθμός τους όμως μειώνεται σταδιακά. Υπολογίζεται πως σχεδόν κάθε δυο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται, ενώ κάποιες άλλες όπως τα αγγλικά, εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες λέξεις. Πράγματι, η αγγλική γλώσσα μετρά πάνω από ένα εκατομμύριο λέξεις, ξεπερνώντας κάθε άλλη σε αριθμό συνωνύμων.

Παρακάτω, θα βρείτε τη λίστα με τις 20 πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον υπέροχο κόσμο της γλωσσολογίας:

1. Κάθε 98 λεπτά μια νέα λέξη κάνει την εμφάνισή της στην αγγλική γλώσσα.

2. Οι Ισλανδοί προστατεύουν τη γλώσσα τους από «δανεισμούς» από άλλες γλώσσες με τον ακόλουθο τρόπο: Κάθε φορά που κάτι καινούριο εμφανίζεται, το Ινστιτούτο Ισλανδικών Μελετών του Άρνι Μάγκνουσον είτε επινοεί μια νέα λέξη, είτε προστρέχει στη μελέτη αρχαίων κειμένων.

3. Στα κινέζικα δεν υπάρχουν τα «ναι» και «όχι». Για παράδειγμα, στην ερώτηση αν «φάγατε σήμερα;», η απάντηση είναι είτε «έφαγα», είτε «δεν έφαγα».

4. Σήμερα, η λιθουανική γλώσσα είναι μία από τις πιο αρχαίες ανάμεσα στις ζωντανές ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Διαπιστώθηκε μάλιστα, ότι η σύγχρονη λιθουανική γλώσσα, η οποία προέρχεται από τη βαλτική πρωτογλώσσα είναι μία από τις πιο αρχαϊκές μεταξύ των ζωντανών ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.

5. Η ουαλική γλώσσα, εκτός από την Ουαλία, ομιλείται και στην Αργεντινή.

6. Στον 19ο αιώνα, το σύμβολο & (ampersand) ήταν το 27ο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου.

7. Η πιο παράξενη ανάμεσα στις χιλιάδες γλώσσες των λαών της Γης είναι η γλώσσα πιραχά, την οποία χρησιμοποιεί μια απομονωμένη φυλή που κατοικεί στην πολιτεία Αμαζόνας στη Βραζιλία. Στη γλώσσα αυτή χρησιμοποιούνται μόνο τρία φωνήεντα και επτά σύμφωνα. Υπάρχουν μόνο τρεις αντωνυμίες, δεν υπάρχουν αριθμοί, τα ρήματα δεν έχουν παρελθοντικούς χρόνους και δεν υπάρχουν σύνθετες προτάσεις.

8. Η Βίβλος έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 3.350 γλώσσες.

9. Μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες είναι η αρτσί, που ομιλείται σε μία από τις περιοχές του Νταγκεστάν της Ρωσίας. Έχει 70 σύμφωνα και 40 πτώσεις, ενώ υπάρχει δυνατότητα να πλάσει κανείς έως και 1,5 εκατομμύριο μορφές ενός ρήματος χρησιμοποιώντας τη ρίζα του ρήματος με τη βοήθεια επιθημάτων και προθημάτων.

10. Η γλώσσα αϊμάρα, μια από τις ινδιάνικες γλώσσες, η οποία ομιλείται στη Βολιβία, το Περού, την Αργεντινή και τη Χιλή, διαφέρει από όλες τις άλλες γλώσσες του κόσμου. Όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, οι Ινδιάνοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά την έννοια του χρόνου. Στο χώρο-χρονικό τους πλαίσιο, το μέλλον είναι κάτι που μένει πίσω και το παρελθόν είναι αυτό που δεν έχει συμβεί ακόμα.

11. Στην Αγγλία, κάποτε, η τάξη των ευγενών χρησιμοποιούσε κυρίως τη γαλλική γλώσσα. 
Αναφέρεται ότι ένας από τους πιο διάσημους βασιλιάδες της Αγγλίας, ο Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος, αδιαφόρησε ακόμα και να μάθει την αγγλική γλώσσα.

12. Στα ιαπωνικά, τα ουσιαστικά δεν έχουν πληθυντικό αριθμό και φύλο ενώ υπάρχουν 16 πτώσεις.

13. Οι σκανδιναβικές γλώσσες, τα δανικά, τα σουηδικά και τα νορβηγικά είναι πολύ παρόμοιες. Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι αυτών των χωρών μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, όχι απόλυτα, όμως. Για παράδειγμα, ένας Νορβηγός μπορεί να μιλήσει κανονικά με έναν Σουηδό, ωστόσο, η γλώσσα που μιλούν στη Δανία του φαίνεται πιο κατανοητή στον γραπτό λόγο.

14. Οι Λουσόφωνοι είναι άνθρωποι οι οποίοι ομιλούν την πορτογαλική γλώσσα είτε ως μητρική είτε ως γλώσσα που έχουν διδαχτεί.

15. Τα κινεζικά είναι μια από τις αρχαίες γλώσσες. Οι επιστήμονες βρήκαν οστά ζώων και κελύφη χελωνών με επιγραφές από τον κόσμο της μαντείας οι οποίες χρονολογούνται τον 14ο αιώνα π.Χ.

16. Ο Ολλανδός ερευνητής της αγγλικής γλώσσας Gerard Nolst Trenite είχε γράψει στα αγγλικά το ποίημα «Chaos», με τη βοήθεια του οποίου κάποιος μπορεί να μάθει τη σωστή προφορά επειδή αν το διαβάσει λάθος, χάνεται η ομοιοκαταληξία.

17. Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι η χώρα όπου μιλούν τις περισσότερες γλώσσες από οποιαδήποτε άλλη. Χρησιμοποιούνται 820 τοπικές διάλεκτοι και αντιπροσωπεύουν το 12% των τοπικών διαλέκτων παγκοσμίως.

18. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια επίσημη γλώσσα.

19. Η μόνη γλώσσα στην οποία το «εγώ» γράφεται με κεφαλαίο γράμμα είναι τα Αγγλικά.

20. Οι περισσότεροι σύγχρονοι γλωσσολόγοι θεωρούν ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν δημιούργησαν το Κυριλλικό, αλλά το γλαγολιτικό αλφάβητο, το παλαιότερο γνωστό σλαβικό αλφάβητο. Ο πραγματικός δημιουργός του κυριλλικού αλφαβήτου ήταν ο μαθητής τους ο Κλήμης της Οχρίδας.

Πηγή: sputniknews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νίκος Καζαντζάκης - Αποφθέγματα (Γ Μέρος)

Αποφθέγματα Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

Άντον Τσέχωφ: Ο Γλάρος - Αποσπάσματα

Κική Δημουλά - Μια μετέωρη κυρία

Σαν Σήμερα 20 Μαΐου

Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Αποφθέγματα

Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης